Sisena onada Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Covid-19: certificat i vacuna

Amb informació fidedigna mostrant els beneficis de la vacuna per a totes les persones serà més fàcil continuar augmentant les cobertures vacunals sense utilitzar mesures coercitives

3
Es llegeix en minuts
Covid-19: certificat i vacuna

EFE / ROMÁN G. AGUILERA

En aquesta sisena onada de la COVID-19 des de que el Govern de la Generalitat de Catalunya ha implantat l’obligatorietat del certificat COVID per accedir a bars i restaurants, gimnasos, residències i oci nocturn hem presenciat cues llargues de persones que es volen vacunar i manifestacions de les que no estan d’acord amb la vacunació o l’obligatorietat del certificat.

Nombrosos estudis científics han posat en evidència que les vacunes redueixen substancialment el risc de patir una COVID greu i per tant d’ingressar a les Unitats de Cures Intensives. A més, l’alta cobertura vacunal protegeix a tota la població, per tant el fet de vacunar-se no és només una decisió purament individual sinó també una responsabilitat col·lectiva. Afortunadament, a la nostra societat actualment tenim xifres altes de cobertura vacunal (al voltant d’un 80% de la població més gran de 12 anys). Respecte a la població no vacunada, una enquesta feta pel Departament de Salut fa pocs mesos amb 15.000 participants de 20 a 40 anys que no s’havien vacunat va detectar que al voltant del 50% no ho veien necessari i un 28% tenia por dels efectes secundaris. Els que es consideraven contra les vacunes eren una minoria al voltant del 5%.

 Malgrat les controvèrsies sobre la seva obligatorietat, el certificat COVID està servint per augmentar la xifra de persones vacunades ja que sense aquest, l’accessibilitat a les activitats d’oci queden força reduïdes. Ara be, cal tenir clar que el certificat COVID pot donar una falsa seguretat, ja que la possibilitat d’infectar-se no desapareix.

 No considero que sigui necessari obligar a la població a vacunar-se, però si que cal fomentar la transparència i la informació sobre els efectes de la vacunació. Amb informació fidedigna mostrant els beneficis de la vacuna per tothom serà més fàcil seguir augmentant les cobertures vacunals sense utilitzar mesures coercitives.

 Però no podem oblidar que la vacunació contra la COVID-19 ha produït desigualtats. En el nostre medi, a les zones de baix nivell sòcioeconòmic hi ha menors percentatges de  població vacunada, en part a causa de problemes per obtenir la cita vacunal amb sistemes digitals. Per reduir aquestes desigualtats a Barcelona es van establir punts de suport a la vacunació on les persones obtenien ajuda per demanar cita i posteriorment espais de vacunació sense cita prèvia, especialment als barris amb percentatges de menor cobertura vacunal.

D’altra banda, no podem obviar les grans desigualtats que s’estan produint a nivell mundial, ja que hi ha un percentatge menor al 5% de població vacunada en molts dels països de baixos ingressos, fet que no és aliè al comportament de les grans corporacions productores de vacunes. Per exemple, segons “People’s Vaccine Alliance” (Aliança Popular de Vacunes) dues d’aquestes empreses (Pfizer i Moderna) han venut la majoria de dosis als països rics i han lliurat menys de l'1 per cent del seu subministrament total de vacunes als països de baixos ingressos, mentre obtenen enormes beneficis que arriben a xifres de 65.000 dòlars cada minut (referit a les dues empreses conjuntament),

Notícies relacionades

 

Segons People’s Vaccine Alliance cal que els líders mundials tinguin en compte cinc accions successives per acabar amb l’”apartheid” de les vacunes i salvar milions de vides: a ) Augmentar l'ambició de vacunar al 60% de la població del planeta, b) Forçar la retirada temporal de la propietat intel·lectual de les vacunes i també facilitar la transmissió del coneixement per permetre a totes les nacions produir o comprar dosis de vacunes a preus assequibles. C) Fer una inversió immediata amb pressupost públic per la fabricació de més dosis de vacunes a tot el món. D) Proporcionar vacunes contra la COVID-19, tractaments i proves de manera gratuïta a tothom i a tot arreu (assignant les vacunes segons necessitat, per exemple començant pels professionals sanitaris i socials). E) Ampliar el suport financer mundial per millorar i ampliar els sistemes públics de salut.