Club d’Educació i Criança de EL PERIÓDICO

Una altra Nit de Nadal que no sopem amb la sogra

Per als que juguem a la lliga del Grinch, la covid és l’excusa perfecta per evitar posar el peu a casa aliena. Tot sigui per preservar la salut física i mental.

4
Es llegeix en minuts
Una altra Nit de Nadal que no sopem amb la sogra

E. P.

Si l’any passat, quan les vacunes només eren en l’horitzó, la gran família espanyola no va renunciar al Nadal, aquest any menys. Amb el sèrum ficat al cos, la por en vista del virus disminueix i hi ha un aspecte de la nostra vida a què poquíssima gent està disposada a renunciar: els sopars i dinars amb familiars, amics i companys de feina. Pot ser que la festa –sobretot si és multitudinària i es fa en un local mal ventilat– acabi en un brot. Però som al desembre i res ni ningú els impedirà ajuntar-se a la taula. L’any passat ni tan sols El Almendro va tornar a casa per Nadal. Per primera vegada, des dels anys 80, la marca de torrons no va emetre el seu entranyable anunci en televisió. Però aquest any la família Flores ens recorda que sí, que ara s’imposa la tornada a casa la Nit de Nadal. El mateix que Campofrío, l’espot del qual ens insta a tenir vida social per deixar de ser uns amargats. ¿Qui tem òmicron?

La situació actual no és, ni de lluny, tan greu com la que vam viure el març de 2020, quan els morts diaris superaven els 800. Han passat 21 mesos i, malgrat que més del 80% de la població espanyola està immunitzada, estem surfejant la sisena onada, protagonitzada pels nens i les nenes menors d’11 anys (encara sense vacunar, tot i que ben aviat ho estaran). La incidència acumulada puja fins als 305 casos per 100.000 habitants. Ara mateix, als hospitals de tot Espanya, hi ha 5.479 persones ingressades amb covid. D’elles, 1.041 són en una uci, segons les dades del Ministeri de Sanitat.

En aquestes mateixes ucis treballen sanitaris que s’han contagiat en un sopar nadalenc. Ha passat a l’Hospital Regional de Màlaga i, segons el diari ‘La Opinión’, el brot ja afecta 68 professionals. Tots estan vacunats i la majoria són asimptomàtics, però la situació al centre ha de ser un poema. Sembla un mal acudit, però a la celebració nadalenca van acudir 170 persones.

El Ministeri de Sanitat ha demanat limitar el nombre de participants en les celebracions nadalenques. No ha donat xifres, com l’any passat. Només ha parlat de «limitar». El servei basc de salut ha recomanat a les famílies que es facin test d’antígens abans d’asseure’s a taula i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP), ha anunciat que en regalarà un a cada madrileny. Sembla el guió de ‘Plácido’ (1961), obra mestra del cine espanyol que aconsegueix riure’s de la falsa caritat cristiana. Si a la mítica pel·lícula de Berlanga els pobres no aconsegueixen espatllar el Nadal a la classe acabalada, ara és el virus qui no espatllarà la festa a la gran família espanyola. Un any més.

En els telenotícies ens adverteixen del flagell de la pandèmia i ens tornen a posar les imatges de les ucis. Ens espantem una mica. Però, tot seguit, les càmeres enfoquen els turistes que atapeeixen el centre de diverses ciutats i el reporter parla de com s’han recuperat «l’alegria i les ganes de fer coses». «S’ha recuperat la il·lusió», afirma una de les dependentes de la Doña Manolita. Com si l’any passat no haguéssim celebrat el Nadal. Com si el gener del 2021 no haguéssim patit als hospitals les conseqüències de reunir-nos entorn de la taula, el gall dindi i els torrons.

«En la meva família estem tots vacunats i celebrarem el Nadal amb les mesures de seguretat necessàries», és el mantra que esgrimeixen molts per reafirmar-se en les celebracions d’aquestes dates. Complicat de complir, tenint en compte que les dues mesures bàsiques de seguretat en la pandèmia són la distància social i fugir dels espais interiors.

Per als que juguen a la lliga del Grinch (aquells que consideren una tortura els sopars i menjars nadalencs), la pandèmia ha sigut l’excusa perfecta per no posar el peu a casa aliena. El coronavirus és la disculpa ideal per evitar una sogra insuportable o una cunyada amb qui no es té gens en comú. Tenen tot el dret a pensar i a actuar així, però sempre venç la lliga del blanc i bonic Nadal. Sobretot, en el regne dels pares i les mares. Ni tan sols en pandèmia, els grinchs del món se salven de l’etiqueta d’amargats. Són malvats misantrops, contra els eterns virtuosos dels quals sopen gall dindi al costat de la seva família (tot i que no suporti la meitat dels que s’asseuen a taula).

Notícies relacionades

Sigui com sigui la teva família i el teu Nadal, espero que el disfrutis. I, sobretot, que vagis amb compte allà fora. Per més que estiguis vacunat: distància, espais exteriors i mascareta. Hi ha un munt de plans nadalencs que encaixen amb aquestes tres mesures de seguretat. Tant de bo que aquest any la màgia d’aquestes festes no es tradueixi en una setena onada. Salvem el Nadal, sí. I la vida.

Club d’Educació i Criança