25-N Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Unitat contra la violència masclista

‘Juntes’ és el lema escollit pel Ministeri d’Igualtat per a la campanya d’aquest 25 de novembre. Una crida a la unitat feminista.

1
Es llegeix en minuts
Unitat contra la violència masclista

El 25 de novembre de 1960, les tres germanes Miralba, Patria, Minerva i María Teresa, van ser segrestades per un esquadró de la mort del dictador dominicà Leònidas Trujillo. Mentre els seus marits van ser jutjats i condemnats a la presó, elles van ser capturades sense judici, conduïdes a una casa particular i colpejades fins a morir. Després, els seus cossos destrossats van ser trobats al fons d’un barranc, a l’interior d’un vehicle. L’escena pretenia simular un accident. Els seus assassinats covards i furtius es van convertir en un símbol i, per aquest motiu, el 25-N és el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. Una violència que persisteix i que troba múltiples maneres d’expressar-se. Sovint, oculta a les llars. Una violència que llasta les vides de les dones, perverteix la societat sencera i perdura en la memòria. Les dades són eloqüents: 37 dones assassinades en el que portem del 2021. Vint-i-quatre menors han quedat orfes. Com sempre, la punta de l’iceberg. 

‘Juntes’ és el lema escollit pel Ministeri d’Igualtat per a la campanya d’aquest 25-N. Una crida a la unitat feminista. Perquè la lluita contra la violència necessita totes les veus. També l’eco de les que ja no hi són, de les que van ser assassinades, de les supervivents i de les que, durant dècades, van batallar per visibilitzar i combatre aquesta xacra. El 25-N convoca el conjunt de la societat.