ANÀLISI

Xavi no és Pep

1
Es llegeix en minuts
Xavi no és Pep

Jordi Cotrina

Inevitable. Els compararem. Ho sap Xavi, ho sap Pep i ho sabem tots. Però, tot i que caiguem en la temptació de buscar-hi les similituds, és important no situar les expectatives al mateix lloc.

Guardiola és l’autor d’una obra gairebé perfecta –i el gairebé el poso per vici–. La que millor s’ha vist mai al Camp Nou. La seva exitosa etapa va deixar títols i moments memorables, inigualable. Viurem altres alegries, per descomptat, diferents. Xavi ni tan sols ha començat la seva etapa, i esperar una cosa semblant posa el llistó en una altura tan inabastable que només pot condemnar-nos al fracàs.

Inevitables paral·lelismes

És obvi que la història de com tots dos arriben a la banqueta blaugrana ofereix diversos paral·lelismes: tots dos van créixer a la Masía, tots dos van ser capitans, i els va arribar l’oportunitat sense un gran bagatge com a tècnics. Per si no fos prou, la seva mentalitat futbolística és similar. Per a tots dos el joc té sentit a partir de la pilota i de ser protagonistes.

Encarnen aquest purisme futbolístic que tan nerviosos posa alguns. Potser perquè els resulta massa esnob, perquè no posa el focus en el resultat, com si per ser fidel i apassionat d’una idea no es pogués voler guanyar. Fins aquí, la semblança, a partir d’allà: ni Xavi és Pep, ni Pep és Xavi.

Notícies relacionades

A Xavi no li importa, diu que és tot un èxit que el comparin amb el millor. Deu formar part d’aquest optimisme amb què ha arribat. El seu nivell d’eufòria és tal que fins i tot es veu capaç de canviar la dinàmica de Dembélé. Imaginin que se surt amb la seva i que el francès es converteix en el seu particular Messi. Perdonin que també em deixi arrossegar per aquest estat d’il·lusió que ens ha portat el relleu a la banqueta. 

Xavi ja ha passat per aquí, ja ho va viure com a jugador, fins que Rikjaard va avançar la seva posició i vam descobrir que el de Terrassa no podia ser millor 4 que el de Santpedor, per la senzilla raó que era un 6. Potser com a entrenador tampoc siguin a la mateixa posició, no convé esperar que transitin pel mateix camí. El repte per a Xavi és majúscul.