La relliscada Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’empremta ecològica dels ‘pijos’

Els rics i famosos s’han proposat parar el canvi climàtic amb idees com generar l’energia necessària per a les seves festes amb un pilot de desgraciats que pedalen. Si és que has de riure

2
Es llegeix en minuts

Mentre esperen que finalitzi el llarg regnat d’Isabel II (95 anys) els aspirants a succeir-la al tron s’han proposat fer una cosa útil i frenar el canvi climàtic. No és una broma, tot i que les bombetes de les residències oficials dels Windsor consumeixin la mateixa electricitat que qualsevol ciutat petita. Tot i que el rastre de carboni dels avions privats amb què efectuen les seves gires per la Commonwealth equivalgui al de tots els vols barats que tots els lectors d’aquest diari faran en tota la seva vida. Les vel·leïtats ecologistes de Carles d’Anglaterra (72) són de sobres conegudes. Propietari d’una granja orgànica de beneficis milionaris, presumeix de fer servir sèrum de formatge i vi com a combustible del seu Aston Martin i d’escalfar alguns dels seus palaus amb calderes de biomassa. Ara el seu lànguid primogènit Guillem (39) agafa el relleu i acaba de crear els premis Earthshot, per finançar projectes de lluita contra l’escalfament global amb gairebé setanta milions d’euros en la pròxima dècada. En el jurat que els va triar es trobaven Shakira i Rània de Jordània, el marit de la qual apareix al costat de l’artista colombiana als Papers de Pandora, la investigació de societats opaques en paradisos fiscals. Defraudadores del món, uniu-vos a la causa de moda i els vostres pecats d’insolidaritat seran perdonats. Però no molestem amb petits detalls, si cal salvar el món haurem de recórrer als que poden pagar pels productes bio el triple del que costen i del que valen. 

Notícies relacionades

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Són hilarants les cròniques de la gala d’entrega dels esmentats guardons, esdevinguda diumenge a la capital d’aquest país de supermercats desproveïts d’aliments amb conservants i colorants i de gasolineres sense gasolina pel Brexit. ‘Pihippies’ en acció. Donant exemple, el duc de Cambridge vestit amb una jaqueta verd herba i la seva dona Kate Middleton reciclant un vestit d’Alexander McQueen que ja es va posar una vegada per a la cerimònia dels Bafta, i el preu del qual equival al de tot el meu armari de peces barateres fabricades de forma insostenible i comprades a l’híper, multiplicat per 100. Sobre l’escenari, artistes locals milionaris arribats per mitjans menys contaminants al palau Alexandra de Londres, on va tenir lloc, per a un públic d’estrelles, empresaris i aristòcrates. Van cantar Ed Sheeran i Coldplay, grup que va generar l’electricitat necessària per als seus instruments i altaveus a partir del pedaleig de seixanta ciclistes que suaven al ritme de ‘Viva la vida’, o la vidassa aliena. Impressionant malbaratament d’imaginació de la banda de Chris Martin per aconseguir una empremta de carboni pràcticament inexistent. Es veu que alguna cosa se li va enganxar de la seva ex Gwyneth Paltrow, una altra activista del menjar orgànic que ven tota mena d’artefactes derivats de les pseudociències, incloses espelmes amb l’olor de la seva vagina. Buscant la reinvenció ecològica, se’ls ha ocorregut l’aprofitament de la força bruta dels desgraciats. Un ofici amb futur, el de fer anar els pedals perquè els rics vegin la tele, refredin els seus domicilis o endollin la depilatòria. S’assembla una mica a l’explotació esclavista, però amb cotó orgànic i un propòsit filantròpic: que les generacions futures tinguin aire net per respirar. I accelera, passerell, aquí amb energia, que no se’m carrega el mòbil i vull fer-me un ‘selfie’ amb el bocata d’alfals quilòmetre zero.