Editorial Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Polònia obre una crisi a la Unió Europea

La sentència que dona primacia al dret polonès sobre l’europeu obliga la UE a afrontar un cas manifest de rebel·lia que la debilita

1
Es llegeix en minuts
Polònia obre una crisi a la Unió Europea

Pascal Rossignol / Efe

El Tribunal Constitucional de Polònia ha obert un front de crisi a la Unió Europea al resoldre que diversos articles del Tractat de la Unió són inconstitucionals ja que entren en conflicte amb la legislació polonesa, malgrat les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que recordaven que amb la firma dels tractats el país que ingressa a la UE assumeix que aquests prevalguin.

La decisió dels jutges polonesos, corresponent al recurs presentat en el Constitucional pel Govern de Mateusz Morawiecki arran de diverses sentències del TJUE que li han sigut adverses, deixa les mans lliures al primer ministre per desatendre el que disposi la justícia europea, i obliga la UE a afrontar un cas manifest de rebel·liaque la debilita d’allò més. Perquè ni sembla que, de moment, els governants polonesos, sostinguts pel partit ultra Llei i Justícia (PiS), estiguin disposats a buscar la porta de sortida de la UE –el Polexit– ni Brussel·les disposa d’instruments legals per expulsar un Estat membre o congelar la seva pertinença a l’organització. I el discurs de la defensa de la sobirania nacional davant les institucions europees pot trobar altres camps fèrtils en els quals prosperar. 

S’entreveu així una crisi de durada i conseqüències imprevisibles en la qual el Govern polonès comptarà amb el suport segur d’Hongria i dels partits d’extrema dreta, adversaris declarats, com el PiS, de la construcció política d’Europa.