Després de la pandèmia

Llums i ombres d’aquest Nadal

2
Es llegeix en minuts
Llums i ombres d’aquest Nadal

Manu Mitru

Arriba l’hivern, el cicle fa un gir més a la rodeta i en aquest món  mediatitzat per les plataformes televisives es nota als tràilers que anuncien ja grans sèries per al desembre, per al 2022. «Winter is coming» torna a la nostra ment amb el primer avançament de la preqüela de Joc de trons a HBO, La casa del dragón. 

L’hivern sempre ha sigut temporada d’estrenes i grans esdeveniments culturals, però torna amb redoblada inquietud en totes les altres facetes: arriba encapsulat en multitud de mals auguris per la crisi energètica i els milers de derivades.

El desproveïment és ja una realitat després de mesos continuats d’aturada de producció i sobretot de distribució de mercaderies, i l’últim avís que arriba de la FAO posa el dit en l’encariment de matèries primeres en aliments.

 Hem vist com la crisi de producció dels microxips a la llunyana Xina posa contra les cordes empreses on treballen els nostres veïns o familiars. La cistella de la compra corre el risc real d’arribar a preus astronòmics. Els estralls que s’entreveuen per a les dates nadalenques no van només del preu dels torrons i la taula del sopar de la nit de Nadal. 

Il·luminar les dates nadalenques

Dos mesos enrere, en plena canícula d’agost, Vigo tornava a donar sorprendre a l’avançar encara més del que és habitual els seus plans per a l’enllumenat nadalenc de la ciutat, ja un referent. Que tremoli Nova York, suggeria el muntatge: més de mil arbres il·luminats, 11 milions de llum, tots els carrers esquitxats d’esclats de Nadal..., un pla que té un cost baix, segons precisa el consistori, perquè han recorregut a la tecnologia led. La Barcelona de Colau també es prometia un Nadal d’aposta forta, per fi, per la il·luminació de les artèries comercials, els barris. ¿Tornarà de veritat la Barcelona lluminosa?

L’hivern arriba, i la promesa de carrers radiants malgrat el cost de la llum, al galop en l’escalada de preus, evoca un panorama nadalenc que serà més fosc del que es pot imaginar. El Nadal sempre ha sigut un revulsiu per estimular el consum, per empènyer l’engranatge de despesa-creixement, però ni maniobres desesperades com la de Nicolás Maduro, que ha anunciat que avançarà el Nadal perquè la gent s’animi a anar de compres, és un bon pegat a la situació. 

Notícies relacionades

Mesos més freds i més desproveïts estan a tocar, i si ho sabem tots, assaltats per titulars i notícies inquietants de tot el món, ho saben els qui ens governen. 

 Pot ser que hàgim deixat enrere la pandèmia, però aquell no tan llunyà mantra del Salvem el Nadal, ideat per garantir que les famílies poguessin alleujar la duresa emocional i econòmica d’aquestes dates en què les restriccions i les seves seqüeles eren molt presents, ha tornat.

Temes:

Nadal