Editorial Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Premi Nobel al periodisme

El guardó que han rebut Maria Ressa i Dmitri Muratov reconeix l’esforç de tots els informadors en entorns insegurs i mancats de llibertats

2
Es llegeix en minuts
Premi Nobel al periodisme

AFP / MARIA TAN / Yuri KADOBNOV

El premi Nobel de la pau concedit aquest any a la periodista filipina Maria Ressa i al periodista rus Dmitri Muratov reconeix en ells l’esforç i els riscos que corren mitjans i informadors en entorns especialment difícils, insegurs i mancats de llibertats. Tant Ressa, des del mitjà digital ‘Rappler’, com Muratov, redactor en cap de ‘Novaya Gazeta’, s’han distingit per defensar i exercir la llibertat d’expressió davant dues versions descarnades del poder –les dels presidents Rodrigo Duterte i Vladimir Putin, respectivament– que converteixen l’exercici del periodisme en una professió perillosa. Però també en una professió indispensable per a «la democràcia i la pau duradora», com destaca el Comitè Noruec del Nobel.

Les condicions en les quals exerceixen la seva professió Ressa i Muratov no són per desgràcia una excepció a moltes regions del món. Al contrari, l’objectiu d’aniquilar el missatger, sotmetre’l a pressió o desfigurar els fets és moneda corrent a les quatre cantonades del globus, de manera que la concessió del Nobel de la pau d’aquest any s’ha de fer extensiva als que conviuen en llocs en els quals la recerca de la veritat comporta tota classe de perills. Perquè cada dia són més els especialistes en la construcció de veritats alternatives, en la decoració d’escenaris artificials que només és possible demolir amb mitjans lliures i forçosament valents.

No per sabut resulta innecessari el recordatori del Comitè del Nobel que la llibertat d’expressió i d’informació són dos requisits indispensables «per a la democràcia» i «suposen una protecció contra la guerra i el conflicte». El combat contra les falses notícies, que troben a les xarxes socials un àmbit de difusió poc menys que sense barreres, la possibilitat d’opinar al marge de consignes, l’esforç per reflectir la realitat i desentranyar la veritat de la forma més fidel possible són elements substancials per consolidar un règim efectiu de llibertats.

«La gent ha de pagar sovint amb la seva vida pel fet de dir en veu alta el que pensa», va declarar en certa ocasió Anna Politkovskaia, un dels sis periodistes assassinats de ‘Novaya Gazeta’. El premi Nobel a Ressa i Muratov és també de reconeixement a tots els silenciats per sempre, als perseguits i als empresonats que han decidit no callar, que creuen fermament que una opinió pública informada és fonamental per consolidar societats lliures i neutralitzar la propaganda disfressada d’informació, una temptació permanent del poder.