Ocupació Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Erto per sempre

Resulta molt raonable la renovació d’un mecanisme que ha estat fonamental per transitar per aquest any i mig de pandèmia

1
Es llegeix en minuts
Erto per sempre

David Castro

Aquests dies el Govern central ha presentat la seva proposta de renovació dels ertos, que finalitzen la setmana vinent i en proposa la prolongació fins al 31 de gener. Malgrat que el nombre de treballadors acollits ha descendit de manera contundent, des d’aquells més de tres milions i mig en els moments més durs del confinament, encara són més de 250.000 les persones que no s’han reincorporat als seus llocs de treball, ni tenen previst fer-ho en els pròxims mesos. Així, resulta molt raonable la renovació d’un mecanisme que ha estat fonamental per transitar per aquest any i mig de pandèmia. 

Notícies relacionades

De la proposta, el més innovador és la seva intenció de vincular l’exoneració de les quotes empresarials a la Seguretat Social al fet que les companyies implementin accions formatives per als treballadors acollits a l’expedient. La intenció és bona, si bé resulta difícil d’imaginar com moltes empreses, especialment les de menys dimensió, poden dissenyar programes de formació en uns dies. En qualsevol cas, a l’acord entre el Govern central i els agents socials, s’hi ha d’arribar sense més dificultats.

Això constituirà una bona notícia, si bé el més rellevant és instrumentar la figura de l’erto permanent, més enllà de la seva contribució durant la crisi del coronavirus. Es tracta d’aproximar-se a la figura alemanya del ‘kurzarbeit’, que ha demostrat l’efectivitat per evitar la destrucció sistemàtica d’ocupació en temps de crisi. En essència, es tracta que els empleats afectats continuïn treballant a l’empresa en jornada molt reduïda, al voltant d’una tercera part, i que el salari restant vagi a càrrec de l’administració, que, al seu torn, dissenya programes per millorar la seva capacitació laboral. L’experiència dels ertos durant la pandèmia estimula Govern central i agents socials a avançar en aquesta línia i a, principalment, trobar fórmules per al seu finançament. Si es confirma, seria un avenç extraordinari. I el consol que la Covid-19 hauria servit per a alguna cosa.

Temes:

ERTO