Negociacions en curs

Pròrroga dels ertos: les empreses amb un expedient l’hauran de renovar abans del 10 d’octubre

  • Patronal i sindicats pressionen per no vincular la concessió d’ajudes a la formació fins al novembre

(I-D) El presidente de CEOE, Antonio Garamendi; el líder de UGT, Pepe Álvarez; la ministra de Trabajo, Yolanda Díaz; el presidente de Cepyme, Gerardo Cuevas; y el líder de CCOO, Unai Sordo, conversan durante el acto de firma del VI Acuerdo de Solución Autónoma de Conflictos Laborales (ASAC) entre CEOE y Cepyme, y CCOO y UGT, en la Fundación SIMA, en Madrid (España), a 26 de noviembre de 2020.

(I-D) El presidente de CEOE, Antonio Garamendi; el líder de UGT, Pepe Álvarez; la ministra de Trabajo, Yolanda Díaz; el presidente de Cepyme, Gerardo Cuevas; y el líder de CCOO, Unai Sordo, conversan durante el acto de firma del VI Acuerdo de Solución Autónoma de Conflictos Laborales (ASAC) entre CEOE y Cepyme, y CCOO y UGT, en la Fundación SIMA, en Madrid (España), a 26 de noviembre de 2020. / Marta Fernández Jara (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les empreses que actualment estiguin en un erto Covid hauran de renovar el seu expedient davant l’autoritat laboral abans del 10 d’octubre. I, llevat que l’Administració competent els digui el contrari, l’esmentat expedient hauria sigut renovat i continuaran accedint a les exoneracions de quotes. Canvi important en la negociació, ja que fins ara la posició del Govern era aplicar el silenci administratiu, és a dir, si l’autoritat laboral no deia res, l’erto quedava tombat. Les empreses que no renovin l’expedient el perdran. Aquest ha sigut el consens arribat entre el Govern i els agents socials en la reunió d’aquest dijous per mirar de pactar una nova pròrroga dels ertos. L’acord encara no està tancat i les posicions entre les parts, sobretot en la qüestió de lligar formació i ertos, encara estan distants. Actualment 253.000 treballadors a tot Espanya –50.000 a Catalunya– estan afectats per un erto, ja sigui parcial o total.

El rellotge avança i la data de l’últim Consell de Ministres del mes, previst per al 28 de setembre, s’acosta. Govern i agents socials s’han conjurat aquest dijous per no forçar terminis i tenir tancada la negociació abans de l’esmentada data. Aquest divendres a les 10 del matí està prevista una reunió, que si no acaba amb acord donaria pas a un cap de setmana d’intensos contactes del més alt nivell entre els dirigents patronals, sindicals i dels ministeris de Treball i Seguretat Social. I amb la Moncloa seguint de prop l’últim minut. Aquesta és la sisena pròrroga a debat, en les últimes el guió ha sigut el mateix i de moment no hi ha indicis que sigui diferent.

«Hi ha grans discrepàncies, [...] les posicions són molt distants», li ha dit el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, al ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, en un acte celebrat aquest mateix dijous a la seu de la patronal catalana. La idea d’Escrivá de lligar les concessió d’ajudes que les empreses donin formació als seus treballadors en erto és el principal escull. «Formació, formació i formació», havia invocat uns minuts abans el ministre.

Notícies relacionades

Els agents socials, especialment les patronals, no s’oposen directament a la idea, però en qüestionen els detalls. El cost de les esmentades formacions l’assumirà majoritàriament l’erari públic, però les empreses n’hauran de copagar una part, i aquí és on hi ha reticències. Les dates per impartir la formació o les conseqüències de no complir els compromisos són altres serrells encara sense tancar i el motiu pel qual els agents socials estan pressionant per posposar l’entrada en vigor del nou esquema. Segons han plantejat en la reunió d’aquest dijous al Govern, l’esquema d’ajudes s’hauria de prorrogar tal com està fins al novembre i a partir de llavors que entrin en vigor els programes de formació i s’allargui la cobertura de les ajudes fins al 31 de gener del 2022.

A propòsit del ‘comptador a zero’

Una altra carpeta pendent de tancar-se en la negociació de la nova pròrroga dels ertos són les condicions per als treballadors. Actualment el denominat ‘comptador a zero’, és a dir, que tots els treballadors en erto, independentment de si tenen acumulades prou cotitzacions o no, tinguin dret a cobrar l’atur, s’estén fins a l’1 de gener. Els sindicats demanen que s’estengui aquesta cobertura fins al juny del 2022. És a dir, que si un treballador en erto perd la seva ocupació en els pròxims mesos, fins al juny del 2022 té assegurada la seva prestació d’atur. De moment, no hi ha acord sobre aquest tema, però des del Ministeri de Treball reiteren la seva intenció d’estudiar la proposta i negociar una ampliació d’aquest ‘comptador a zero’.