Enlluernats Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Desendollar la Sagrada Família

La il·luminació nocturna projectada pel patronat del temple amenaça de convertir les nits de Barcelona en un paisatge digne de Mórdor

1
Es llegeix en minuts
A1-125845481.jpg

A1-125845481.jpg / EPC_EXTERNAS

Que el punt més alt de l’‘skyline’ d’una ciutat hagi de ser un símbol religiós de la confessió predominant (sigui el Crist Redemptor de Rio de Janeiro, el temple expiatori del Sagrat Cor del Tibidabo o el minaret de la mesquita Hassan II de Casablanca) és una cosa una mica d’altres temps i perfectament discutible. Però que el sostre de Barcelona, muntanyes excloses, l’acabarà sent el pinacle de la torre central de la Sagrada Família, i la creu que el culminarà, no té marxa enrere. Encara que, a mesura que van avançant les obres, s’intueixi que el volum del temple, amb les 18 torres amuntegades en un massiu crescendo fins a superar els 172 metres, tindrà una presència massiva que als carrers pròxims pot arribar a ser aclaparadora.

Notícies relacionades

Però que la torre consagrada a Jesucrist acabi rematada com el patronat del temple ens ha mostrat al seu vídeo encara s’hauria de poder evitar. Té alguna cosa d’irreverent convertir la creu en un mirador turístic vidrat amb línies orgàniques que recorden les cabines de la nòria del London Eye. Alguna cosa de kitsch, gairebé tant com convertir la imatge de la Verge de Lourdes en una ampolla. Però el patronat de la Sagrada Família és molt amo de gestionar la iconografia religiosa com consideri oportú. Això sí, tots els barcelonins ens hauríem de constituir en part afectada pel fet que la il·luminació nocturna prevista (amb la creu projectant quatre rajos de llum en direcció a la ciutat i rebent-ne altres tants des de les torres que l’envolten) acabi recordant la torre de Bàrad-dûr amb l’ull de Sàuron a dalt, els crèdits de la 20th Century Fox o Batman al cel de Gotham –pel que sembla, comparar-la amb un arbre de Nadal ja es queda molt curt–.

Periòdicament, tot i que de forma cada vegada menys convincent a mesura que les obres han anat progressant, algunes veus provocadores han reclamat que s’enderroquin tots els afegits no estrictament gaudinians de la Sagrada Família. Jo no demanaria que la desconstrueixin. Em conformo que la desendollin.