Pros i contres Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Llengües i percentatges

El català sobreviurà en terra de ningú, per caritat o com qui es cuida d’un malalt terminal. L’Estat no ha cregut mai en la plurinacionalitat

1
Es llegeix en minuts
Llengües i percentatges

Netflix

Com era previsible –¡com era de témer!– el projecte de llei general de comunicació audiovisual bandeja la llengua catalana de les possibilitats d’accedir a un estatus més saludable gràcies a les imposicions que imposa Europa a les grans cadenes de televisió i les plataformes digitals. Ho avança EL PERIÓDICO i no costa gaire entendre que aquesta nova legislació és un entrebanc seriós per a la producció i la inversió en iniciatives autòctones i, a més a més, significa una nova clatellada per a la llengua, en general, en un territori on ja està prou malmesa perquè el català és inexistent o pràcticament invisible o, en tot cas, s'ha de buscar com qui busca l’agulla en un paller.

El percentatge obligatori a què hauran de sotmetre's les empreses d’aquest negociat audiovisual preveu una disjuntiva que farà molt de mal: «En la llengua oficial de l’Estat o en alguna de les llengües oficials de les comunitats autònomes». Ja sabem com acaben, aquestes conjuncions alternatives. A la pràctica, el català sobreviurà en terra de ningú, per caritat o com qui té cura d’un malalt terminal. L’Estat no ha cregut mai en la plurinacionalitat, i aquests són els detalls que confirmen la categoria centralista.