Incivisme Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

‘Botellons’, restriccions i salut pública

El ‘botellon’ és un problema d’ordre públic i no es pot combatre per mitjà de restriccions de drets. I també fan falta recursos per fer complir les lleis

3
Es llegeix en minuts

Poc abans de Sant Joan Catalunya reobria els locals d’oci nocturn, després de gairebé un any de tancament. La desescalada permetia l’accés als locals fins a les 3.30 de la matinada, amb pistes de ball i sense necessitat de mantenir les distàncies de seguretat; això sí, amb una restricció de l’aforament interior del 50%, sense possibilitat de consumir mentre es ballava i amb ús de mascaretes. Davant el fort ascens dels casos de Covid detectats dies després de la revetlla, especialment entre els joves, fet que feia presagiar l’inici de la cinquena onada del virus, la Generalitat va decretar novament el tancament dels locals, als quals es va considerar directament responsables de l’increment dels contagis. Davant la impossibilitat de disfrutar d’un oci legal i controlat, molts, en especial els més joves, van optar per la celebració de ‘botellons’, una modalitat d’oci il·legal, ja que està prohibit consumir alcohol a la via pública, i que, davant la impotència de les autoritats, acaba sent descontrolat. Llavors, el problema sanitari passava a convertir-se en un problema d’ordre públic, ja que la policia havia de multiplicar els seus esforços, en molts casos infructuosament, per fer complir les restriccions. 

Emparant-se en l’increment dels casos, el Govern va decidir aplicar limitacions a la mobilitat nocturna, o, el que és el mateix, el toc de queda des de la 1 de la matinada fins a les 6 del matí en aquells municipis que superessin un determinat índex de propagació del virus, que primer es va xifrar en els 400 casos per 100.000 habitants, després en 250 i més endavant en 125. Fins que elTSJC va dir ‘no’. ‘No’ perquè considerava que el Govern no justificava prou la restricció de drets. Davant el constant descens dels llindars en el risc de transmissió fixat per decretar el confinament nocturn, el tribunal va interpretar que el Govern, en realitat, no estava mirant de resoldre un problema de salut pública, sinó més aviat mirant de contenir un problema de seguretat i d’ordre públic per la qual cosa la limitació de la mobilitat nocturna, una mesura que suposa una restricció de drets i llibertats fonamentals, no estava justificada. I davant la negativa, l’Executiu va optar per aixecar les restriccions a tot el territori català i des d’aleshores l’oci nocturn il·legal i descontrolat no ha deixat d’augmentar. Davant el tancament dels locals a les 0.30, la festa s’ha traslladat a les platges del litoral català i han tingut lloc multitudinaris ‘botellons’ en totes les festes majors de pobles i ciutats. S’han prolongat fins a altes hores de la matinada i han provocat uns aldarulls cada vegada més violents –amb una policia desbordada per la situació– i han suscitat les queixes dels veïns per les elevades dosis d’incivisme exhibides per molts dels joves. 

Notícies relacionades

Les reaccions no s’han fet esperar. Alguns demanen més mà dura davant les infraccions i més recursos perquè la policia dissolgui eficientment els ‘botellons’. És a dir, més multes i més efectius. D’altres, en canvi, aposten per la reobertura dels locals d’oci, assumint que els ‘botellons’ són una conseqüència de la pandèmia perquè no hi ha més opcions per divertir-se a la nit. No obstant, els ‘botellons’ ni van venir amb la pandèmia ni marxaran quan acabi, són una modalitat d’oci barata i no està gens clar que tots els que ara fan ‘botellon’ estiguin disposats o puguin assumir el superior cost econòmic que suposa anar de copes convencionals, perquè fins i tot alguns dels que acudeixen als locals d’oci ho compaginen amb l’autoconsum d’alcohol previ a la zona d’aparcament, l’anomenat ‘parkineo’.  

És clar que, en el dia d’avui, el ‘botellon’ és un problema d’ordre públic i que no es pot combatre, amb l’excusa de la pandèmia, per mitjà de restriccions de drets. I també que fan falta recursos per fer complir les lleis. El que no és clar és que el ‘botellon’ sigui conjuntural, de manera que, a la llarga, aquest model d’oci vinculat al consum massiu d’alcohol en què s’estan iniciant molts adolescents i joves davant l’absència d’alternatives, sí que acabarà sent un greu problema de salut pública. 

Temes:

Botellon