Editorial Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Johnson renuncia a la prudència

Al confiar l’èxit de la lluita contra la Covid en la moderació ciutadana, el Govern britànic abandona la responsabilitat que li correspon

2
Es llegeix en minuts
Johnson renuncia a la prudència

REUTERS / NATALIE THOMAS

El Regne Unit va celebrar aquest dilluns l’anomenat ‘Dia de la Llibertat’, que es va traduir en l’aixecament poc menys que complet de les restriccions associades a la pandèmia. D’acord amb l’opinió dels immunòlegs i de les crítiques de Keir Starmer, líder de l’oposició laborista, més que d’una decisió precipitada del Govern conservador, es pot parlar d’un disbarat que omple d’incògnites els resultats de la lluita contra la malaltia durant les pròximes setmanes, mentre l’informe diari de contagis al país ronda els 50.000, i el primer ministre, Boris Johnson, i el d’Economia, Rishi Sunak, es mantenen confinats per haver mantingut estret contacte amb el titular de Sanitat, Sajid Javid, infectat. Un panorama més propi del teatre de l’absurd que de qualsevol altra cosa, inclosa la prudència extrema que requereix afrontar l’escomesa de la variant delta del virus. L’anunci, també dilluns, que a partir de setembre serà obligatori presentar el passaport de vacunació a les discoteques tot just és un pedaç que, més que efectiu, afegeix confusió.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Confiar l’èxit del combat en la moderació ciutadana és poc menys que renunciar a les responsabilitats que corresponen als governants. Si diversos districtes de l’illa comptabilitzen contagis que no es donaven des de l’estiu de l’any passat, si les corbes de difusió del mal no deixen de pujar, és incomprensible que el Govern cancel·li mesures que, fins ara, s’han demostrat eficaces per frenar la Covid-19. Fiar-ho tot a la campanya de vacunació –el 69% dels ciutadans del Regne Unit han rebut la pauta completa– es demostra així mateix improcedent perquè no ha impedit el desenvolupament de la nova onada i fa l’efecte que el final de les restriccions no farà més que multiplicar els factors de propagació.

Resulta significatiu que cap borsa europea hagi acollit amb entusiasme aquest batejat com a ‘Dia de la Llibertat’, ni tan sols la de Londres, que ha caigut el 2,41%, amb els valors del sector turístic especialment perjudicats. Al si del fals dilema present des de l’inici de la pandèmia entre protegir l’economia i protegir la salut, la decisió del ‘premier’ obeeix amb tota seguretat a raons d’índole econòmica malgrat que massa vegades durant l’últim any i mig s’ha vist que aquesta opció impedeix a la llarga arribar al final perseguit. Dit d’una altra forma: sense seguretat sanitària, l’economia s’embussa o creix a un ritme molt inferior al desitjat.

No està de més que el sector turístic espanyol tingui present els riscos que comporta la decisió britànica. La multiplicació de vols procedents del Regne Unit amb destinació a les zones turístiques que en gran manera acullen estiuejants britànics és, sens dubte, una bona notícia momentània, però és al mateix temps motiu de preocupació tenint en compte la situació epidemiològica en gairebé totes les comunitats autònomes, començant per Catalunya. És absurd defugir el fet que existeix el risc que s’aguditzi el desbocament dels contagis, augmentat per l’afluència de britànics vacunats, però procedents d’un entorn en el qual la propagació de la Covid-19 és molt lluny de poder considerar-se sota control. És tan humanament comprensible l’alegria dels que depenen que flueixi el turisme, com a sanitàriament preocupant el desembarcament britànic: cap negoci és veritablement rendible si el pa d’avui és gana per demà.