A favor de l’ampliació

Continuem molt connectats a la qualitat

Les dades i les xifres confirmen els beneficis socials, laborals, econòmics, esportius i culturals que la constitució de l’aeroport de Barcelona com a ‘hub’ internacional comportarien al nostre entorn

3
Es llegeix en minuts
Aeropuerto de Barcelona.

Aeropuerto de Barcelona. / ELISENDA PONS

Les últimes setmanes s’ha intensificat el debat, present des de fa anys, relatiu a l’ampliació de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat. Les dades i les xifres esgrimides en favor de l’actualització d’aquesta infraestructura, vital per al país i per a la ciutat de Barcelona, són irrefutables i confirmen els beneficis socials, laborals, econòmics, esportius i culturals que la constitució d’aquest aeroport com a ’hub’ internacional comportarien al nostre entorn. Estem parlant, entre altres, de magnituds tan importants i vitals actualment com el compromís d’una inversió d’Aena de 1.700 milions d’euros per portar a terme l’ampliació d’aquesta infraestructura, que contribueix a generar el 6% del PIB de Catalunya i el 8,7% del de Barcelona, 40.000 llocs de treball directes i al voltant de 116.000 d’indirectes, així com la capacitat d’optar a rebre 70 milions de passatgers davant els 55 actuals.

Més enllà d’aquests factors quantitatius, resulta indispensable tenir presents i considerar els factors qualitatius que ens aportaria l’actualització d’aquesta infraestructura bàsica i, especialment, l’element competitiu al frenar altres regions del món que pugnen amb Catalunya i Barcelona per l’atracció d’actius de valor que depenen del fet de disposar d’un ‘hub’ aeroportuari que garanteixi una connectivitat internacional de primer ordre.

De fet, des de fa temps els principals actors econòmics i socials de la ciutat, així com les mateixes administracions competents, estem treballant de valent perquè aquest condicionant qualitatiu, basat en un model sostenible, sigui protagonista en el marc estratègic del desenvolupament del nostre país i de la ciutat de Barcelona.

Sense cap tipus de dubte, l’ampliació de l’Aeroport Barcelona–el Prat condicionaria positivament aquest plantejament compartit. Per exemple, des d’un vessant de la indústria turística, ja que ens obriria portes directes a alguns dels mercats emissors més importants a Amèrica i Àsia i, alhora, ens permetria continuar prioritzant la captació de turisme de negocis, afavorint la dinamització de fires i congressos, potenciant l’atractiu de la nostra destinació per a la captació de grans esdeveniments, que permetria poder maximitzar el retorn d’un visitant d’alt valor així com l’arribada d’indústria i centres d’investigació vinculats.

Precisament, i seguint amb alguns exemples condicionats positivament, per a l’àmbit industrial català es convertiria en un factor fonamental per a la seva connectivitat i per a la captació i la implantació de projectes punters a nivell mundial. També, des d’un vessant més institucional, òbviament impulsaria l’atractiu de la nostra destinació per a la captació d’importants i rellevants organismes i corporacions internacionals, que aportarien prestigi, posicionament i influència en el tauler on són present les regions més reconegudes.

És obvi que els eixos d’aquest plantejament tan sols tenen el recorregut desitjat si van acompanyats dels recursos i de la unitat pertinents. I sobre aquesta qüestió cal esperar la màxima capacitat d’entesa, diàleg i responsabilitat de totes les parts, per evitar que el futur i el progrés de Catalunya i de Barcelona, dels seus ciutadans i dels seus teixits empresarial i social, quedin embargats per un temps que seria irrecuperable i que, de fet, no ens podem permetre perdre. I molt menys en les circumstàncies actuals.

Tot això constituiria una porta oberta a l’arribada de talent, diversitat, intercanvi, dinamització de serveis i posicionament, però sobretot constituirà un activador de la confiança i l’autoestima per a una societat civil i empresarial que, ara més que mai, ho necessita per insuflar-se d’energia per encarar el dur procés de reactivació que tenim al davant.

Notícies relacionades

Catalunya. Barcelona. Som gent oberta. Orgullosos dels nostres recursos, de la nostra gent. Està implícit en el nostre tarannà. Oberts al món. Volem estar connectats. Influir. Intervenir. Participar del dinamisme i de les decisions. Apreciem el progrés. Som crítics i això ens ajuda. L’actual debat ens enriquirà en la concreció d’aquesta qüestió.

No ens aturem. No perdem l’oportunitat. Fem, entre tots, que continuem ben connectats al món. Que continuem ben connectats a la qualitat.

Temes:

Hotels Turisme