Per a la Guàrdia Civil, la compra del Govern d’Armengol va ser "preconcedida"

La contractació de mascaretes va ser adjudicació directa, segons els investigadors

Per a la Guàrdia Civil, la compra del Govern d’Armengol va ser "preconcedida"

J. F. Mestre

2
Es llegeix en minuts
Jordi Mestre
Jordi Mestre

President del Gremi d'Hotels de Barcelona

ver +

La Guàrdia Civil que ha investigat l’anomenat cas Koldo afirma que la contractació del paquet de mascaretes, pel qual el Govern de Francina Armengol va pagar 3,7 milions d’euros, va ser "preconcedida", és a dir, una adjudicació directa i possiblement embolicada en un cas de tràfic d’influències per la vinculació de l’assessor del ministre Ábalos amb les empreses que proporcionaven el material sanitari, que va ser rebutjat perquè no responia a l’encàrrec que se’ls va realitzar.

L’atestat que va entregar la Guàrdia Civil al jutge de l’Audiència Nacional, Ismael Moreno, relata una sèrie d’irregularitats que s’haurien pogut produir durant la tramitació del contracte de compra i l’abonament de la factura. Per exemple, el material sanitari va arribar a Palma abans que es formalitzés el contracte i se n’aprovés la tramitació a través del procediment d’emergències, que va ser una fórmula administrativa que es va utilitzar durant la pandèmia per a l’adquisició del material sanitari.

L’agent que ha realitzat aquest atestat es va presentar a l’oficina de l’Ib Salut el 19 de juliol del 2022. Dotze dies abans, l’administració sanitària ja havia rebut un escrit oficial en què se li requeria aportar tota la documentació relativa a l’acord comercial entre el Servei Balear de Salut i l’empresa Soluciones y Apoyo a Empresas, vinculada a l’assessor del ministre Ábalos, per al subministrament de mascaretes FFP2 per un import de 3,7 milions d’euros. A aquest primer contracte se’n va afegir un segon per valor de 56.715 euros pel pagament de la gestió dels tràmits duaners amb una empresa també vinculada amb la trama de Koldo.

Aquell 19 de juliol del 2022 l’investigador es va presentar en persona a l’oficina del carrer Reina Esclaramunda, seu de l’Ib Salut. Va ser rebut per Manuel Palomino, que llavors era el director de gestió i pressupost del Servei de Salut i que més tard ocuparia el càrrec de director general d’aquest organisme. A l’agent se li va entregar una còpia de l’arxiu digital, on s’incloïen tots els documents recollits en l’expedient administratiu d’aquesta contractació.

Cap contracte escrit

Notícies relacionades

No obstant, en el lot de documents entregats, i així ho destaca l’atestat policial, no apareix cap contracte escrit, ni previ ni posterior, que detallés les condicions de l’acord entre el Govern i l’empresa de Koldo. I tampoc es detalla la identitat dels responsables de l’administració que van negociar els detalls d’aquesta contractació pública.

Les polèmiques mascaretes que després van ser rebutjades van arribar a Palma, a través d’un avió contractat des de la Xina, el dia 27 d’abril de l’any 2020 i després de ser descarregades van ser entregades al Servei de Salut. No obstant, en aquesta data, segons destaca la Guàrdia Civil en el seu informe davant l’Audiència Nacional, encara no s’havia iniciat el procediment de contractació, ja que no apareix en l’expedient cap contracte escrit.