La revolució que ve

1
Es llegeix en minuts
La revolució que ve

AFP / PAU BARRENA

Alguna cosa a l’agenda global es mou i no té mala pinta. La transformació de signe polític als EUA i les conseqüències de la pandèmia han obert la porta a entendre que, si aconseguim globalitzar els beneficis, hem de ser capaços de distribuir els guanys de manera mes equitativa. Dos fets comencen a constatar el canvi: d’una banda la necessitat de compartir vacunes; de l’altra la reunió aquest cap de setmana del G-7, el grup de països mes rics del món, intentant posar fi a la barra lliure de les multinacionals, –especialment les de negoci digital– per tributar al lloc on menys es pagui.

Notícies relacionades

Anem per parts. Pel que fa a les vacunes de la Covid, l’exempció de les patents és un primer pas. El debat sobre la sobreprotecció al mercat farmacèutic i la necessitat de buscar fórmules que primin la salut global sobre els interessos de mercat tardarà en donar resultats, però mentre aquests beneficis arriben, la setmana passada es va assolir el compromís de finançar vacunes i cedir dosis als països que no n’han rebut, abans encara d’arribar a la immunitat de grup a occident. Un pas en el bon sentit al qual Espanya, lluny de l’autisme d’etapes anteriors, ha contribuït.

Els impostos a les multinacionals són un pas encara més important. Encara li queda recorregut aquest estiu, abans que el G-20 doni llum verda a la tardor. La base és que les multinacionals cotitzin com a mínim un 15% al país on obtenen els seus beneficis. Un canvi fiscal semblava impossible. Fins ara les multinacionals cotitzaven on tinguessin les seus, cosa que a la pràctica només afavoreix el creixement de paradisos fiscals. La seva voracitat ha fet que per fi les principals economies entenguin que aquests forats de l’economia global no són només refugi de diners corruptes, també resten competitivitat a les economies més avançades, per això cal actuar. Més que un ajust de paràmetres, una reforma sísmica que encara tindrà moltes barreres, però que comença a semblar possible.