Un avenç extraordinari

1
Es llegeix en minuts
G7 Finance Ministers meeting in London

G7 Finance Ministers meeting in London / ANDY RAIN (EFE)

Tot convida a pensar que a la reunió del G-7 del pròxim divendres s’aprovarà la implantació d’un impost mínim de societats del 15% a nivell mundial. Amb això s’abordarà la gran manca d’un procés d’obertura i desregulació que, de manera accelerada i en poques dècades, ha revolucionat la nostra economia. Així, els diners, mancats d’una regulació global compartida, poden circular lliurement d’un lloc a un altre del món, per ubicar-se on més senzill li resulti eludir el pagament d’impostos.

Una disfunció agreujada per l’eclosió de l’economia digital, el desarrelament territorial de la qual li facilita, encara més, l’elusió fiscal fins a límits extraordinaris. Aquests dies podem llegir com Microsoft, havent declarat beneficis de 260.000 milions d’euros, va aconseguir evitar el pagament d’impostos, gràcies a l’enginyeria tributària, en el marc de la legalitat internacional.

Notícies relacionades

 Una dinàmica irracional, que venim arrossegant des de fa temps i que no fa més que deslegitimar el model capitalista, alhora que minvar els ingressos públics, immersos els estats en una insostenible competència fiscal a la baixa. En aquest context, la necessitat d’una despesa més gran de les administracions per afrontar les destrosses de la pandèmia i la urgència per respondre al malestar social, que sustenta el populisme polític, han servit d’estímul per avançar en unes mesures en les quals una renascuda OCDE portava anys treballant.

 Però l’impuls definitiu ha vingut de la política, de la perseverança dels grans països de la Unió Europea –Alemanya, França, Espanya i Itàlia– i, especialment, del canvi radical de postura de la nova Administració Biden als Estats Units. D’alguna manera, els països que, a tots dos costat de l’Atlàntic, van establir les bases del nostre model social i econòmic, objecte de qüestionament després de la crisi financera i les destrosses de la pandèmia, es comprometen en reconduir-lo a la nova realitat d’una economia global i digital. Un avenç extraordinari.