Cimera de Londres

Acord «històric» al G-7 per imposar un impost global a les multinacionals

Els ministres de finances del G-7 arriben a un acord fiscal global

  • Els ministres de finances del G-7 arriben a un acord fiscal global

  • Les claus de l’acord fiscal internacional

G7 Finance Ministers meeting in London

G7 Finance Ministers meeting in London / ANDY RAIN (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El mercat persa de la tributació internacional podria tenir aviat noves regles per garantir que les grans empreses paguen un percentatge raonable per les seves activitats a l’estranger i nodreixen les arques dels països on operen. Els ministres de Finances del G-7 han arribat a un acord per imposar un impost global a les multinacionals i frenar la carrera tributària a la baixa de les últimes dècades, que ha privat els governs de tot el món de milers de milions d’euros en la seva recaptació fiscal. El compromís, descrit com a «històric» per algun dels països que l’han subscrit, està no obstant lluny de ser el final del camí. Per fer-se realitat, haurà d’escriure encara diversos capítols i involucrar molts més països que els membres del Grup dels 7

La seva transcendència, en qualsevol cas, és innegable. «Aquest és un acord històric per reformar el sistema tributari global», ha afirmat el ministre de Finances britànic, Rishi Sunak, després de presidir la reunió del G-7 celebrada a Londres. «És una cosa del que portem parlant almenys deu anys. I aquí avui, per primera vegada, hem arribat a un acord de principis tangibles sobre com han de ser aquestes reformes». El pacte no vinculant ha sigut subscrit pels Estats Units, Alemanya, Itàlia, França, el Regne Unit, el Japó i el Canadà, a més de la Unió Europea. I té dos pilars fonamentals per resoldre dilemes fiscals fins ara intractables. 

El primer obligaria les multinacionals a pagar als seus països d’origen un 15% en impostos per les seves activitats a l’estranger, una mesura que serviria per posar límit a les estratagemes de moltes d’aquestes empreses, que tendeixen a aparcar els seus diners a paradisos fiscals per eludir les seves responsabilitats amb el fisc. Aquest percentatge és inferior al 21% que demanava inicialment l’Administració Biden, però superior al que estudiava l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE), l’organisme que ha liderat els esforços per reformar la tributació internacional. 

Notícies relacionades

L’impuls nord-americà ha servit per desembussar la negociació després dels obstacles que va imposar Donald Trump, al que caldria afegir la necessitat dels governs signants d’augmentar la seva recaptació fiscal per fer front al massiu desemborsament de fons públics per fer front a la pandèmia. «La taxa mínima global acabarà amb la carrera a la baixa en l’impost de societats i assegurarà l’equitat per a les classes mitjanes i els treballadors», ha dit la secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen. D’acord amb un estudi de Goldman Sachs, el seu país podria ser el més beneficiat, ja que a la Unió Europea la majoria de les grans empreses paguen com a mínim un 21% en impostos.

Taxa digital

Més espinós per als interessos de la primera potència mundial era la segona part de l’acord, que obligaria les multinacionals que obtinguin «com a mínim un marge de beneficis del 10%» a pagar un 20% sobre els seus beneficis allà on operen i no només on tenen les seves seus. Aquesta clàusula està pensada per resoldre l’embolic que envolta els titans tecnològics com Facebook o Amazon i estaria supeditat a la suspensió de l’anomenada taxa digital, imposada per països com França o la Gran Bretanya, una taxa que els EUA han combatut amb dents i ungles.