Apunt

Barons com els d’abans

Els indults no obren una crisi interna en aquest PSOE, que ni de lluny és el que evoca la dreta

1
Es llegeix en minuts
Barons com els d’abans

Els partits de la dreta ho intenten perquè va ser molt sonat i perquè és fàcil ressuscitar això d’‘els barons’ com una resistència interna que torça voluntats al PSOE. Ho intenten perquè les aliances amb l’independentisme van ser el gran argument dels poders territorials del PSOE per tombar el secretari general el 2016. Ho intenten; però ni ‘els barons’ són el que van ser ni Pedro Sánchez és el rei sense regne com llavors, després de tres anys a la Moncloa i dues eleccions guanyades després d’arrasar en les primàries. 

Dir que la decisió dels indults passa desapercebuda al PSOE és ignorar la realitat. És un tema que es cola als grups de WhatsApp dels seus votants i que provoca acalorades declaracions d’alguns dels ex més reconeixibles a la galeria d’il·lustres socialistes. Els indults dibuixen la inquietud en el gest de molts quadros socialistes i als despatxos de Ferraz hi ha qui reconeix el vertigen. Sent tot això cert, avui Pedro Sánchez és president del Govern i el PSOE continua sent un partit amb una arrelada cultura de poder. Ho il·lustra amb absoluta claredat l’estratègia de Susana Díaz en les primàries andaluses: no deixa anar peça sobre els indults perquè sap que la deslleialtat amb el president la penalitzaria davant els militants. 

Notícies relacionades

‘Els barons’ no són el que van ser i tampoc són els de llavors. I ‘els barons’ ja no serveixen per als titulars perquè no hi ha unitat d’acció: Susana Díaz purga els seus pecats prometent fidelitat, Guillermo Fernández Vara tuiteja alguna cosa perquè no es digui mentre Ximo Puig aspira a convertir-se en el gran aliat territorial de Sánchez. De barons com els d’abans en queden pocs: Javier Lambán, de baixa aquests dies per malaltia, i Emiliano García-Page, que s’ha proposat protegir la seva majoria absoluta per sobre de totes les coses. 

¿Que Sánchez hauria d’implicar més l’organització en les decisions que tant impacten en el PSOE? Molts al partit opinen que és una de les seves assignatures pendents, però els indults no obren una crisi interna en aquest PSOE, que ni de lluny és el que evoca la dreta. Per molt que ho intenti.