Tres reptes

Explicar els indults

El més important després un esquinç social així és la reconciliació

1
Es llegeix en minuts
Explicar els indults

El primer repte per a Sánchez consisteix a justificar per què ha canviat d’opinió. El president es va manifestar al seu dia a favor del compliment íntegre de les condemnes. Hi havia motius. La irresponsabilitat va ser absoluta. Ni Puigdemont ni Junqueras volien la DUI, però ens van llançar pel precipici perquè no van tenir la valentia de sortir del seu particular joc de la gallina. Van partir la societat en dos, tal com va anticipar Artur Mas.

Però és el cert que el més important després un esquinç social així és la reconciliació. Ja han passat més de tres anys i mig. Hi haurà qui dirà que és massa aviat. Però és tan opinable com dir que ja és el moment oportú. En definitiva, Sánchez pot manifestar que la reconciliació ha de ser prioritària a Catalunya i que ja ha arribat el moment de posar-s’hi.

Notícies relacionades

El segon repte és que els indults no s’interpretin com a camaraderia amb els partits independentistes. Al contrari, el PSOE hauria d’aprofitar per remarcar la seva distància amb ells. El PSOE és el principal grup socialdemòcrata del Parlament Europeu i representa l’equilibri entre progrés i solidaritat. Les declaracions de la vicepresidenta Calvo dient que ERC és un partit progressista són un error. En canvi, el Govern, com va fer Pedro Sánchez en el Congrés, hauria de recordar que ERC és l’únic partit autodenominat d’esquerra a Europa que instrumentalitza el greuge fiscal entre territoris. Joan Tardà explica al seu últim llibre com la difusió de l’espoli fiscal ha sigut el que més ha fet créixer l’independentisme i com ERC ha sigut el seu principal impulsor. El Govern ha de reiterar una vegada i una altra que és fals perquè Catalunya aproximadament paga per renda i rep per població.

I el tercer repte és reduir la polarització. El Govern hauria d’evitar plantejar els indults com un dilema entre reconciliació i venjança. No ho són. Són una aposta per la distensió. Curiós que la presidenta de l’ANC no vulgui l’indult perquè desarmaria l’independentisme. Mare meva.