A peu de carrer

Més Manolos

No confonguem amabilitat amb debilitat. La duresa i el desinterès que floten en l’aire com a símbol d’eficiència em semblen un postureig perillós per a la nostra salut mental

2
Es llegeix en minuts
Més Manolos

Sent nena ja vaig sentir parlar d’ell. De Cadis, amb tarannà, criat a prop de la preciosa platja de Bolonya. La meva mare i les meves ties tenien el seu telèfon. Es deia Manolo i sabia arreglar rentadores. Jo no el vaig conèixer per aquesta virtut. Jo li vaig trucar perquè em vaig veure superada quan un ratolí es va colar al meu pis. El meu pare, el meu gran valedor, era molt lluny i jo necessitava algú amb el seu perfil. El que jo anomeno un «totòleg», que tant pinta el pis, posa un endoll o munta un moble. La meva mare, que va sentir el que jo sentia, em va dir truca al Manolo, el de les rentadores, que és molt aparent. I li vaig trucar. Per més senyals, als meus 40 anys, em vaig identificar com la «filla petita» del Marcelo i que si podia ajudar-me a caçar un ratolí. I em va dir que per descomptat. Sense dubtar i sense jutjar. Va entendre que jo tenia una por irracional d’aquell animal i es va posar a la meva pell. Jo no dormia a casa meva i cada matí entrava amb mi al pis per veure si havia caigut a la trampa. Treia la nevera, la rentadora... El que fes falta, i tornava a posar l’esquer una altra vegada. Al final va caure, i jo també vaig caure rendida als peus d’algú que, tot i que pugui semblar exagerada, em va solucionar un gran problema i ho va fer com jo necessitava.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Perquè l’empatia és això, és actuar com l’altre espera que ho facis. Una vegada, una persona em va dir que no es pot morir d’empatia. Cada un que faci el que vulgui. Penso que si tens aquesta capacitat d’ajudar els altres per què no ho faràs si és el que desitges i creus que l’altra persona ho mereix. A mi el que em sembla un paperot és aquesta actitud que hi ha avui dia individualista d’anar a la teva i no tenir un segon per a ningú. Hi ha gent que s’ha tornat garrepa fins i tot de la seva veu i ja ni et truca. Et dispara a l’ànima amb un missatge. De vegades perquè així ho sent i crec que perquè també fa anys que vivim en un ambient tòxic en què s’identifica el ser estúpid amb ser eficaç. No confonguem amabilitat amb debilitat. Ser bona persona i ajudar els altres, com va fer el Manolo amb mi, és l’actitud a seguir. La duresa, la indiferència i el desinterès que floten en l’aire com a símbol d’eficiència em semblen un postureig perillós per a la nostra salut mental.