Apunt

Cuba al dic

Els joves que hereten el llegat dels Castro han de fer alguna cosa més que reformes

1
Es llegeix en minuts
Cuba al dic

Amb Fidel se’n va anar el general, però no va desaparèixer l’uniforme verd oliva, amb Raúl se’n van els Castro, però no sabem si desapareix el règim. El germà diu adeu gairebé a punt de complir els 90 i just quan se’n commemoren 60 des del triomf a Playa Girón quan un grup d’exiliats avalat pels EUA va intentar arrabassar el poder als revolucionaris. Ha plogut a l’illa i al món. Des d’aleshores tot ha canviat tant que, excepte Cuba –potser també Corea del Nord– cap altre escenari del món partit per la Guerra Freda presumeix amb orgull de ser comunista.

Ningú més que els Castro ha governat el país des del triomf de la revolució i si alguna cosa no es pot negar és que han fet d’aquesta petita illa del Carib un país rellevant, en el bo i en el dolent. A la regió no hi ha dubte que Cuba té un model d’atenció sanitària, d’educació i formació molt superior no només al de la República Dominicana o Haití, els seus veïns a quatre passes, sinó també al de la majoria de països de la zona, com Guatemala, Nicaragua, Hondures o El Salvador, que hagin estat aquests dirigits per comunistes o ultraliberals. A l’agenda global, Cuba ha sigut la mosca a la crinera de la primera potència mundial, el senyal que advertia que el Carib no era la seva piscina, ni Amèrica Central el seu pati del darrere, agitant governs afins amb una legió d’assessors polítics i militars per intentar mantenir la utopia de les democràcies populars en aquesta zona del món de desigualtats profundes.

Notícies relacionades

El preu ha sigut enorme. No només per la falta de llibertat; en termes socials ha dividit el país expulsant bona part dels seus ciutadans, l’economia està enfonsada, la societat desesperada i el país mes aïllat que mai. Res d’això pot resoldre-ho aquest règim. Miguel Díaz Canel i els joves que hereten el llegat dels Castro han de fer alguna cosa més que reformes si no volen deixar el país contemplant l’horitzó des del moll de l’Havana pensant que els seus mals venen de fora.