Apunt

Arriben les reformes

És una conjuntura ideal per abordar un nou esquema fiscal a Espanya, en un context en què Biden es compromet en una incipient tributació global

1
Es llegeix en minuts
Arriben les reformes

Aquesta setmana el Govern s’ha mostrat decidit a abordar reformes que fa temps que posterguem. Així, s’han anunciat intervencions en l’àrea laboral, impositiva o del sistema de pensions. Una predisposició al canvi a la qual ha contribuït la Unió Europea amb la seva exigència de compassar l’accés als fons Next Generation amb la implementació d’ajustaments a les nostres polítiques públiques. 

En qualsevol cas, la necessitat ve de lluny, ja que fa algunes dècades que, per exemple, el nostre esquema fiscal ha sigut objecte de continus i petits ajustaments en funció dels interessos d’uns o d’altres, sense cap perspectiva global. Una incessant modificació que va trencar la consistència del model inicial per conduir-nos a un creixent caos regulatori que manca de coherència. Per això, benvinguda sigui la voluntat d’abordar la reforma tributària amb una visió a llarg termini i atenent les noves circumstàncies: una economia globalitzada i en plena revolució tecnològica que ha acabat amb vells equilibris sense proposar noves alternatives.

Notícies relacionades

A més, tot això arriba en els dies en què l’Administració de Biden ha anunciat un paquet de reformes fiscals per als Estats Units que, aprofitant la necessitat d’un augment de la despesa pública, pretén acabar amb la insostenible dinàmica de competència fiscal a la baixa. Així mateix, el nou president demòcrata pretén incidir més enllà de les seves fronteres i es compromet en una incipient tributació global, indispensable per conduir una economia tan oberta.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Aquest nou rumb de la política nord-americana ens acosta a un nou i coherent ordre internacional. I, en aquest context, cobren més sentit les reformes fiscals que pugui emprendre un país com el nostre. D’una altra manera, sense una perspectiva d’avenç paral·lel en la regulació global, tota reforma nacional naixeria minvada, atesa la facilitat amb què els capitals se situen on més els convé. Una conjuntura ideal per a una bona reforma. Ja veurem.

Temes:

Fons europeus