En clau Europea

Un post-Brexit molt conflictiu

Irlanda del Nord serà un focus de tensions a causa del «Brexit dur» promogut per Londres

L’acord obliga a fragmentar el Regne Unit amb una frontera duanera al mar d’Irlanda per preservar l’Acord de Pau de Divendres Sant de 1998

3
Es llegeix en minuts
Un post-Brexit molt conflictiu

Els primers mesos del post-Brexit estan sent tan conflictius com els quatre anys de negociacions prèvies, com a conseqüència de la decisió de l’anterior premier britànica, Theresa May, i del seu successor, Boris Johnson, d’optar per unBrexit dur, amb la sortida del mercat únic europeu i de la unió duanera. La falta de vacunes contra la Covid a la Unió Europea (UE) ha creat un focus addicional de tensió, amb l’amenaça de la Comissió Europea de vetar l’exportació de dosis produïdes a la UE al Regne Unit si AstraZeneca continua incomplint els seus contractes.

Johnson i els conservadors britànics van argumentar que era indispensable una ruptura completa amb la UE perquè el Regne Unit pogués recuperar la seva plena independència i pogués tornar a exercir el seu paper de gran potència global, defugint que la mida de la seva economia és la meitat de la del Japó, cinc vegades més petita que la de la UE o de la de la Xina i gairebé vuit vegades més petita que la dels Estats Units.

Les primeres escaramusses van començar al gener amb l’exigència injustificada de documentació addicional als residents europeus al Regne Unit per la policia britànica, l’oferta d’incentius financers a residents europeus perquè abandonessin el Regne Unit, la insuficient preparació dels controls duaners britànics i la confiscació d’entrepans als camioners britànics pels duaners quan desembarcaven a Holanda per la prohibició d’importacions personals de carn i lactis. 

Londres va fer un salt polític al degradar l’estatut diplomàtic de l’ambaixador de la UE. Johnson també s’ha mostrat poc interessat a activar molts dels comitès de coordinació previstos al tractat de sortida i a l’acord comercial, mentre prioritza els contactes bilaterals amb els Vint-i-set en detriment del diàleg amb la UE.

Crisi de les vacunes

La crisi de les vacunes va conduir a un greu ensopegada de la Comissió Europea i a una humiliant disculpa pública a principis de febrer per haver proposat controls a l’exportació de dosis a la frontera irlandesa, cosa que hauria violat el protocol nord-irlandès del Brexit.

Irlanda del Nord és ara el punt més conflictiu del post-Brexit. Per preservar l’Acord de Pau de Divendres Sant de 1998, no hi pot haver un control fronterer entre Irlanda i Irlanda del Nord. Però l’exigència britànica de sortir del mercat únic europeu i de la unió duanera implica que en algun punt s’ha d’establir un control duaner per preservar la seguretat del mercat europeu. El protocol del Brexit estableix que Irlanda del Nord es continuarà regint per la majoria de normes del mercat europeu i que el control duaner dels béns procedents de la Gran Bretanya es realitzarà als ports d’arribada a Irlanda del Nord.

Els unionistes protestants nord-irlandesos (DUP) i els conservadors britànics temen que aquesta frontera duanera al mar d’Irlanda porti a la fragmentació del Regne Unit i a la reunificació d’Irlanda. Amb l’excusa de garantir els subministraments a Irlanda del Nord, Johnson va decidir el 3 de març prolongar l’exempció de control duaner a la majoria de productes fins a l’octubre.

La UE hi ha respost aquesta setmana iniciant dues accions legals contra el Govern britànic per violació del tractat de sortida i de l’acord comercial, que poden conduir a sancions financeres i a penalitzacions aranzelàries als productes britànics. El suport públic del president nord-americà, Joe Biden, el 17 de març, al protocol nord-irlandès del Brexit debilita la posició de Johnson, que necessita desesperadament un acord de lliure comerç amb els EUA. Els unionistes del DUP, per la seva banda, planegen qüestionar la constitucionalitat del protocol nord-irlandès, argumentant que vulnera l’Acta d’Unió del 1800.

Baixada de les exportacions

Les exportacions britàniques a la UE van caure globalment el 59,5% al gener (un 65% a Irlanda) i les exportacions de la UE al Regne Unit es van reduir el 27,4%, segons l’Eurostat, a causa bàsicament dels costos afegits i les complicacions derivades dels nous controls duaners.

Notícies relacionades

En l’horitzó apunten nous conflictes post-Brexit entre Londres i la UE, perquè encara queden per resoldre qüestions crucials, com l’accés dels bancs i firmes financeres britàniques al mercat europeu i la regulació sobre el flux de dades personals. I la nova legislació que planeja Johnson per impulsar el seu pla tecnològic i industrial podria ser considerada per la UE com a competència deslleial i una altra violació del tractat de sortida i de l’acord comercial.