Controls a Irlanda

Brussel·les inicia accions legals contra el Regne Unit per vulnerar l’acord del Brexit

  • Obre un procediment d’infracció per la decisió unilateral de Londres de prolongar el període de gràcia als controls duaners a Irlanda del Nord

  • Es tracta del segon procediment contra el Regne Unit que obre la Comissió Europea en els últims sis mesos

Brussel·les inicia accions legals contra el Regne Unit per vulnerar l’acord del Brexit
1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Fa dies que la decisió del Regne Unit de prolongar de manera unilateral durant sis mesos addicionals –des de l’abril fins a l’octubre del 2021– el període de gràcia per als controls duaners de les mercaderies procedents de la Gran Bretanya i amb destinació a Irlanda del Nord havia originat un nou estira-i-arronsa amb la Unió Europea. Aquest dilluns la Comissió Europea ha decidit passar de nou a l’acció i obrir un altre procediment d’infracció contra el Govern de Boris Johnson al considerar que la decisió vulnera les disposicions de l’acord de retirada i el Protocol per a Irlanda del Nord així com l’obligació de bona fe.

Notícies relacionades

Es tracta de la segona vegada en mig any que Brussel·les amenaça amb accions legals contra el Govern britànic. L’última vegada va ser el setembre passat quan Londres va proposar una llei de mercat interior sobre la qual posteriorment van fer marxa enrere. «El que veiem és el Regne Unit violant les seves obligacions internacionals per segona vegada en sis mesos sobre el mateix assumpte. L’acord de retirada assenyala que quan hi ha una violació de l’acord de retirada, [un procediment d’] infracció és el camí a seguir. Creiem que és el correcte per deixar clar que considerem aquest tipus d’accions inacceptables», afirma un alt càrrec de l’Executiu comunitari.

A més d’activar el procediment d’infracció amb l’enviament d’una primera «carta d’emplaçament» a Londres, el vicepresident de la Comissió, Maros Sefcovic, ha enviat una segona missiva al seu homòleg David Frost instant Londres a rectificar la seva decisió, anunciada el 3 de març. Segons Brussel·les, l’esmentada decisió unilateral vulnera la bona fe recollides a l’article 5 de l’acord de retirada. La carta també apressa el Regne Unit a entaular una consulta bilateral i resoldre el nou enfrontament a través de la via del diàleg amb l’objectiu d’aconseguir una solució abans del 31 de març en què expira el període de gràcia.