Ja n’hi ha prou

El lumpen empresariat de Waterloo

La Cambra decideix ‘in extremis’, en vista del seu aïllament, acudir a l’acte empresarial contra la decadència de la Catalunya del procés

2
Es llegeix en minuts

El primer és atendre els deutes: aquest l’he contret amb l’històric sindicalista José Luis López Bulla sense ell saber-ho. Línies més avall quedarà saldat, espero. Mentrestant, el fulgor rabiós de laciutat en flames, el menyspreu desvergonyit i autodestructiu de la família del Rei i les primeres situacions de la negociació per formar el nou Govern han apaivagat l’eco d’un succés rellevant. El fracàs de l’assalt de l’independentisme de Waterloo a l’organització empresarial Pimec.

Amb 130.000 afiliats, Pimec és la patronal majoritària entre les petites i mitjanes empreses de Catalunya. El triomf del puigdemontista Joan Canadell en la conquesta de la Cambra el 2019 (triomf per incompareixença de l’adversari, abstret en aquesta joiosa indolència patrícia fins i tot que, oh, déu meu, què ha passat, com ha pogut succeir) va envalentir els irredempts. Següent objectiu: Pimec. Tutelat per Canadell, Pere Barrios es va llançar el 2021 contra l’organització de les pimes amb un pla estratègic de tres fases. Primera: presa dels òrgans de govern. Segona: transformació de la patronal hegemònica de les pimes en una estructura al servei del procés. Tercera, desbancament i substitució de Foment, desafecta a la causa nacionalista, com a principal organització empresarial catalana.

Barrios es va estavellar contra el mur de la primera estació.

El seu rival, Antoni Cañete, va arrasar en les eleccions de Pimec de febrer passat. La candidatura transversal de Cañete va aconseguir més del 80% dels vots. El dogma de Waterloo va fracassar a Pimec dies després que la postconvergència de Puigdemont perdés per primera vegada en la història la primacia sobre ERC en unes eleccions autonòmiques.

En cas d’haver triomfat Barrios a Pimec, els tambors de l’agitprop independentista encara redoblarien avui amb frenesí en comptes de guardar aquest silenci defensiu. Per a això existeix l’agitprop, per dissimular les derrotes.

La decadència

Foment, Pimec i un bon nombre d’empreses a títol individual organitzen aquest dijous un acte per mostrar el seu cansament amb la paràlisi de la Generalitat i les seves prioritats estèrils econòmicament i socialment. ‘Ja n’hi ha prou. Centrem-nos en la recuperació’, clama el conclave empresarial. En el punt de mira, la decadència de la Catalunya del procés, simbolitzada per dues setmanes de disturbis i saquejos mentre el Govern no encerta on mirar.

Notícies relacionades

La Cambra de Waterloo s’ha mantingut al marge de l’acte. Fins que, en vista del seu aïllament, 16 hores abans de l’esdeveniment ha decidit acudir-hi. Dies enrere, en plena onada de disturbis, l’entitat havia tombat una condemna del vandalisme proposada per l’oposició.

Ara, el pagament del deute amb López Bulla. Afilat i brillant, l’exlíder de CCOO bateja en el seu blog Metiendo bulla aquests empresaris devots de Puigdemont: «Lumpen empresariat». Un reflex deforme del lumpen proletariat que Marx va definir com les capes socials marginals, situades per sota del proletariat, mancades de consciència de classe, desvalgudes i manipulables per les elits. Agraït.