El cas GameStop

Reddit contra Wall Street i altres llegendes liberals

La lectura ràpida és la del triomf de la gent corrent davant el monstre financer. La realitat, grans titans de Wall Street aprofitant la transparència necessària per coordinar centenars d’activistes digitals i donar un bon cop a un altre tità

3
Es llegeix en minuts
Reddit contra Wall Street i altres llegendes liberals

Acumulem una setmana d’estupefacció veient com GameStop –una franquícia de videojocs a tocar de la desaparició– ha girat les tornes de l’especulació. Que caiguin fons d’inversió és una cosa que passa sovint, cíclicament, i forma part del joc. La novetat és que la revalorització sobtada d’unes accions en caiguda lliure s’hagi orquestrat en un espai tan inesperat com el fòrum de discussió Reddit.

La suposada coordinació entre milers de petits estalviadors encoratjats des del canal r/wallstreetbets de l’esmentat fòrum va provocar una pujada del 700% de les accions de GameStop, desestabilitzant Melvin Capital –el fons d’inversió que va caure un 53%.– El truc és el tipus de compra d’accions, anomenat ‘shorts’, que l’obligava a recomprar les accions que havia venut a preu de saldo. Que ningú pateixi per Melvin Capital, de seguida va rebre una injecció d’emergència de la mà de Citadel i Point72, uns altres dos fons titànics. Per a súmmum, els microinversors van utilitzar una aplicació anomenada Robin Hood, una espècie de xarxa social per facilitar l’accés als mercats financers de petits inversors.

Per descomptat que la lectura ràpida és la de Reddit contra WallStreet, el triomf de la gent corrent davant el monstre financer. Les xarxes es van omplir de mems de Davids contra Goliats, fins i tot va córrer ràpidament el lema ‘hack the rich’. Però ja hem vist bastantes gestes neoliberalistes –per exemple la del 2008– per entendre que la banca sempre guanya. Mentre els grans fons juguen una partida rere l’altra en el mercat borsari, el mantra és que el mercat s’autoregula. Quan convidats inesperats arriben a la festa i utilitzen els mateixos trucs especuladors, s’afanyen a aixecar el comodí de la regulació.

Això ha desencadenat grans debats a les diferents xarxes, especialment als Estats Units, on el 64% dels estudiants estan pagant un crèdit per poder estudiar i on les famílies més vulnerables viuen esperant un xec de 2.000 dòlars que no arriba. Mems enfurismats criticaven la urgència per prevenir altres fallides financeres davant la immediatesa dels esmentats xecs.

Sospites

De fet, no està gens clar que la jugada hagi sigut de Reddit contra Wall Street. Més aviat sembla que Goliats de Wall Street han aprofitat Reddit per treure’n avantatge. Alexandria Ocasio Cortez va organitzar un directe a través de la plataforma Twitch en què va dialogar amb Alexis Goldstein, economista que després de set anys treballant en la borsa de Nova York es va unir al moviment Occupy Wall Street. La clau que va donar Alexis en la conversa és que dins de Wall Street la informació sobre les tàctiques i estratègies dels altres és crucial. Tant, que molt temps, esforç i diners es destinen justament a això. Quan un fòrum de Reddit entra en joc, no és tant una qüestió de troleig, sinó que la crida a la coordinació dels petits inversors es va fer filtrant en obert quins eren els plans de Melvin Capital respecte a GameStop.

Notícies relacionades

Dit en altres paraules, grans titans de Wall Street aprofiten la transparència necessària per coordinar centenars d’activistes digitals per donar un bon cop a un altre tità. Mentre l’opinió publica s’il·lusiona amb la llegenda de Reddit contra Wall Street, entre bambolines es tanca el servidor on s’allotja el fòrum de Reddit al·ludint motius vinculats a discursos de l’odi i desinformació. En paral·lel, i per deixar clar el dret d’admissió a aquest tauler de pòquer especulatiu, centenars d’aplicacions estil Robin Hood paren la seva activitat totalment o parcialment. Allò de democratitzar el mercat d’inversions ja es veurà.

Culparem un grup de trols perquè mentre estiguem alimentant l’estigma d’uns antisocials que xategen en un fòrum fosc, ens semblarà normal que faci falta policia a les xarxes. Entendrem que es reguli el mercat però que la fiscalitat segueixi cega davant l’especulació financera. Mentre assenyalem amb el dit «petits estalviadors» no estarem discutint com refem el contracte social. Tant de bo aquest enrenou a Wall Street ens empenyi a exigir solucions per generar i distribuir la riquesa. Aprofitem el Gran Reset discutit a Davos per transitar cap a les rendes bàsiques. Revisem per què els sous només generen la meitat de la riquesa i què implica que el 49% provingui d’activitats financeres (segons dades de l’OIT). ¿Per on segueix la nostra llegenda?