Apunt

Hora de tornar a la feina

Després de les festes de Nadal urgeix la pròrroga dels ertos i mesures d’alleujament per a empreses viables amb problemes pels deutes

1
Es llegeix en minuts
Hora de tornar a la feina

Van passant les dates en vermell al calendari d’aquestes festes nadalenques i arriba el moment de la tornada a la feina. Per al dia 8, dos dies després de Reis, hi ha prevista una reunió de diàleg social, entre Govern, patronal i sindicats, per abordar la necessària pròrroga dels ertos en els sectors afectats per les restriccions de moviment i aforament contra la propagació del virus.

Després del fiasco que per als sectors del comerç, l’hostaleria i la restauració va suposar el paquet de mesures aprovat pel Govern el 22 de desembre (sense els ajuts directes que esperaven els empresaris i els autònoms), es pot esperar ara que l’Executiu no es mostri mesquí amb la pròrroga dels ertos, en un moment en què l’expectativa de la vacuna comença a assenyalar el final de les restriccions per a l’activitat econòmica.

Amb dades fins al novembre, el nombre de treballadors en erto ronda les 750.000 persones (aquest dimarts es coneixeran les dades del desembre). Encara estan en erto el 62% dels treballadors d’allotjaments turístics; el 56% dels d’activitats turístiques i agències de viatges; el 43% del transport aeri; el 29% dels jocs d’atzar i apostes; el 27% dels serveis de menjar i beguda i el 19% dels treballadors d’activitats esportives, recreatives i d’entreteniment, per citar alguns exemples.

Notícies relacionades

Ara i no més tard, també toca que el Govern i les entitats financeres acordin d’una vegada la solució que les dues parts porten buscant des de l’estiu per refinançar els crèdits de companyies amb problemes que hagin rebut alguns dels més de 930.000 préstecs avalats per l’Estat a través de l’ICO. Moltes d’aquestes empreses, viables abans de la pandèmia, corren seriós risc de deixar de ser-ho per la prolongació de les restriccions, que compliran un any al març. I tot i que el Govern ha tornat a deixar en suspens fins al 14 de març l’obligació de declarar una suspensió de pagament, urgeix posar una mica de certesa enmig de tanta incertesa.

La fatiga pandèmica no només afecta els ciutadans; també tenalla als comptes públics, exhaustos. Però no és el moment de defallir ara que la vacuna permet albirar la meta. És l’hora de tornar a treballar.