1
Es llegeix en minuts
Pactat el brexit, la UE ha de seguir endavant

Poc abans de Nadal, i a una setmana que acabi, el 31 de desembre, el període transitori per a la sortida del Regne Unit de la UE, Londres i Brussel·les van arribar a un pacte sobre els termes que regularan la relació futura entre els antics socis.

És una bona notícia que el fantasma del brexit dur, que Boris Johnson s’ha encarregat d’atiar des que va arribar al número 10 de Downing Street, hagi quedat per fi en l’oblit. L’acord manté pràcticament intacta la relació comercial entre els dos costats del canal de la Mànega, sense quotes ni aranzels, amb què les empreses exportadores dels dos costats tindran accés als seus respectius mercats. Els mecanismes de governança i d’igualtat de condicions es creen per evitar una competència deslleial en matèria d’estàndards socials o mediambientals, i els negociadors van aconseguir salvar l’escull de la pesca. Un acord en termes generals satisfactori, que ara ha de ser aprovat pels governs dels Vint-i-set i ratificat pel Parlament Europeu i Westminster.

«Europa segueix endavant», va tuitejar ahir Ursula von der Leyen. Paralitzada durant massa temps primer per l’excepció britànica, després pel trauma del brexit i finalment per la seva tortuosa negociació, arriba en efecte el moment d’avançar. El camí és el que marquen els fons de reconstrucció de la Covid: cohesió, solidaritat i nous mecanismes de governança de melodia federalitzadora. Després del primer divorci, més Europa és la resposta. n