APUNT

¿Un regne per un discurs?

El marge de maniobra de Felip VI per expressar-se és sempre minúscul i insatisfactori

1
Es llegeix en minuts
undefined55995942 01 01 1970 el rey felipe vi  politica europa espa a sociedad201127184446

undefined55995942 01 01 1970 el rey felipe vi politica europa espa a sociedad201127184446 / CASA DE S M EL REY

El rei d’una monarquia parlamentariana no pot confiar en cops de sort per guanyar-se el respecte dels seus súbdits; tampoc hauria de parlar gaire, només en episodis històrics urgents, efemèrides i respostes protocol·làries en els compliments gremials. Des de la seva restauració democràtica, la Corona espanyola ha renunciat a moderar el funcionament de les institucions i així li va. Ara, atrapada en el seu pitjor moment de credibilitat a causa de l’egoisme del rei pare, no sembla moment apropiat perquè Felip VI s’ocupi de militars jubilats nostàlgics; no és un 23-F i els conflictes dinàstics que el corroeixen no desapareixeran amb un discurs.

Els discursos no són el seu fort. Un 3 d’octubre de 2017 ens va recordar la doctrina constitucional, oblidant-se d’esmentar el fons del conflicte polític català, i el març de 2020 va voler reconfortar-nos davant l’amenaça del virus, però obsequiant-nos amb un discurs sense ànima, “retalla i enganxa” de les paraules cent vegades redites per Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

El marge de maniobra del Monarca per expressar-se és sempre minúscul i insatisfactori. A saber: respecte a la Constitució, defensa de la unitat d’Espanya i igualtat de tots els espanyols davant la llei. Felip VI no podria deslegitimar, encara que volgués, allò que Vox i PP proclamen cada dimecres en el Congrés pel sol fet de ser repetit per militars sense comandament a la plaça; de la mateixa manera que s’ha d’abstenir de criticar el Govern pels seus pactes o a Unides Podem pel seu somni republicà.

A més, el que voldríem sentir de Felip VI és cosa del Govern. Defensa i el CNI ens han d’informar de la relació entre proclames de sabres jubilats i estats d’ànim en bars d’oficials i patis de casernes, o sobre envolupants entre partits i Exèrcit per fer caure el Govern; Fiscalía ha d’investigar les sospites de corrupció sobre el rei emèrit i Hisenda, aclarir el tracte de favor rebut per l’anterior cap de l’Estat. Monàrquics i monarcòmacs haurien de fugir de les falses expectatives.