Editorial

Urgeix renovar el CGPJ

Casado hauria d'abandonar el tacticisme partidista i decantar-se per les polítiques d'Estat

2
Es llegeix en minuts
undefined55111603 fotodeld a  grafcat1874  barcelona  25 09 2020   el presiden201130174514

undefined55111603 fotodeld a grafcat1874 barcelona 25 09 2020 el presiden201130174514 / Andreu Dalmau

El pròxim divendres 4 de desembre es compliran dos anys des que va expirar el mandat del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que, en la seva actual composició, es guanyarà així el dubtós honor de ser la institució de l’Estat que haurà passat més temps en funcions. Una situació anòmala que urgeix resoldre immediatament, perquè incompleix el mandat legal de renovació dels seus membres cada cinc anys i condiciona negativament les seves funcions com a òrgan de govern dels jutges. És la falta de consens polític la que ha posat al CGPJ en aquesta posició extrema, però molt en especial la resistència demostrada pel PP a perdre la majoria conservadora en aquest organisme, elegit durant el Govern de Mariano Rajoy, i substituir-la per una representació més conforme a l’actual composició del Parlament, que és qui n’elegeix els components. 

Diu el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que del pacte entre el Govern i el PP per renovar el CGPJ «només falta fer-lo públic», però el cert és que el líder popular, Pablo Casado, no acaba de donar la seva autorització perquè es faci. Hi ha precedents de la seva renuència a fer el pas últim per segellar l’acord, perquè ja en dues ocasions anteriors ha fet marxa enrere quan estava ultimat, el 2018, quan caducava el mandat de l’òrgan judicial, i l’estiu passat. Ara, com publica EL PERIÓDICO, el pacte està de nou pràcticament tancat, es coneixen els noms dels magistrats i juristes proposats per les dues parts i se sap quines persones es tenen en compte per presidir-lo, totes de tall moderat per facilitar que siguin acceptades pel PP.

Però els populars continuen buscant injustificades excuses per no culminar la renovació. L’última esgrimida aquest dilluns per Casado és que el recolzament d’ERC i Bildu als Pressupostos Generals «dificulta un acord en el terreny judicial». Aquest pretext se suma a les seves altres exigències, com que Unides Podem no participi en les negociacions per a la renovació –no ho fa perquè les converses les porten el ministre de Justícia i el responsable de justícia del PP, Enrique López– i que es retiri la proposició de llei que el PSOE i Podem van presentar per reemplaçar la majoria de tres cinquens necessària ara per a l’elecció parlamentària dels membres del CGPJ per una majoria absoluta simple. Aquesta proposta va ser un error polític que el president Pedro Sánchez va paralitzar amb l’objecte del consens. A Casado se li acaben les coartades i estaria bé que abandonés el tacticisme partidista i es decantés per les polítiques d’Estat.