Contra la discriminació

Nicola Sturgeon i les polítiques efectives per a les dones

Escòcia ha posat la lluita contra la pobresa menstrual a l'agenda política d'Occident a l'aprovar la gratuïtat de les compreses i tampons

1
Es llegeix en minuts
sturgeon2

sturgeon2 / ANDY BUCHANAN (AFP)

Han sigut les microagressions les que han anat conformant, de manera gairebé imperceptible, el marc mental de milions de dones al llarg de la història. Segles enrere eren de més calat les violències masclistes, i per això ara el destil·lat pot semblar innocu. No ho és. La dona invisibilitzada, el ‘mansplaining’ en fòrums públics, el paternalisme... mil i una variants se succeeixen com una pluja fina que cala fins als ossos. 

Si alguna cosa ens ha ensenyat aquest fenomen perseverant és justament que els petits actes poden crear tendències i hàbits. ¿Per què no focalitzar doncs l’atenció en les microprogressions? La més recent, l’aprovació per primera vegada a tot el món d’una iniciativa governamental que fa de compreses i productes higiènics similars un bé de primera necessitat gratuït. Ha passat a Escòcia aquest dimarts i la primera ministra Nicola Sturgeon s’ha posat la medalla per pionera en un camp tan debatut i que situa la pobresa menstrual a l’agenda de tots els governs occidentals.

Notícies relacionades

Escòcia va arrencar la seva campanya amb la gratuïtat de tampons i compreses en universitats i altres espais educatius públics per acabar amb l’estigma que encara implica, sobretot si s’alia amb la pobresa, en les generacions més joves. La menstruació encara és un problema per a moltíssimes dones, per al desenvolupament de la seva vida quotidiana, i no diguem el que suposa per a les adolescents amb dificultats per accedir a recursos.  Hi ha altres territoris d’ultramar que també garanteixen la gratuïtat, com l’estat australià de Victòria, que després d’uns mesos de distribuir productes higiènics gratis a les estudiants ha estès la mesura a tota la població femenina en plena pandèmia.

Just és l’impacte econòmic del coronavirus el que està obstaculitzant en altres països com a Espanya un primer pas pendent molt més senzill i de clamorosa discriminació: la supressió de la taxa rosa, com es diu l’impost elevat per als productes higiènics. La lluita per la seva limitació a l’escala de taxes d’un producte bàsic, de primera necessitat, continua viva. Microagressions més fàcils de revertir si pas a pas retoquem lleis i ajustem l’entorn del benestar de la meitat de la població, sense més excuses de calendari i excepcionalitats.