Llibres il·lustrats

1
Es llegeix en minuts
whatsapp-image-2020-11-18-at-183601

whatsapp-image-2020-11-18-at-183601

El 4 de novembre el compte d’Instagram de Barbara Fiore Editora, dedicada als àlbums il·lustrats, promocionava una de les seves joies, ’Soy la muerte’. El llibre conté delicades il·lustracions per treure ferro de forma lluminosa a la pena que deixa una pèrdua, a les pors del tràngol. Més que oportú en aquest 2020 de pena tènue esquitxat de tragèdies. Aquesta entrada a Instagram s’ha convertit amb els dies en un mur de laments col·lectiu, en un comiat virtual de l’editora Barbara Fiore, cofundadora de l’empresa i morta fa uns dies. 

A ‘Soy la muerte’, publicat el 2017, la il·lustradora Marine Schneider embelleix la poètica mirada d’Elisabeth Helland Larsen en un acostament a aquesta pregunta que nens i adults es plantegen més sovint en aquests temps: ¿per què hem de morir?

Pot haver mort una editora, però no el seu llegat ni el seu record per als qui la van conèixer i la van tractar. El que és un lloc comú pren cos al catàleg impressionant que ha desplegat des de la seva creació: al capdavant, els fascinants Shaun Tan i Jimmy Liao, però tantes altres apostes editorials, oportunitats en molts casos que han llançat carreres al món de la narració il·lustrada.

Notícies relacionades

La pandèmia ens ha portat un cúmul d’emocions atropellades, difícils d’assimilar. També ens ha deixat una empremta en forma d’una nova mirada, molt àmplia, que va des de l’examen a la humanitat i els seus límits fins a la nostra pròpia consciència individual. Allà han estat, a prova de confinaments, tocs de queda, pors i incerteses, els llibres. Editorials i llibreries han continuat posant l’espatlla des de la seva privilegiada talaia en un desert cultural que només sobrevivia a les xarxes. Els llibres il·lustrats han sigut una illa refugi aquest 2020 com mai. 

No deixa de ser una picada d’ullet editorial última que Barbara Fiore Editora acompanyi la recomanació del seu llibre sobre la mort amb una altra suggerència: la del llibre bessó que va publicar alhora, amb les mateixes il·lustradora i autora, ‘Soy la vida’. Tota una declaració de principis.