Eleccions als EUA

Trump en la carrera a pitjor president dels Estats Units

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp55771519 u s  president donald trump is reflected as he departs after201106181448

zentauroepp55771519 u s president donald trump is reflected as he departs after201106181448 / CARLOS BARRIA

Hi ha perdedors i perdedors, i l’ambició de Donald Trump pel «jo més» sembla abocar-lo, si no pot ser el guanyador de les eleccions americanes, a convertir-se en el pitjor perdedor de la història política dels EUA. Ja fa quatre dies amb les seves nits que està fora, pels vots, de la presidència del país i ni ha reconegut els resultats ni de bon tros ha felicitat el seu contrincant, Joe Biden.

Buscant al bagul democràtic nord-americà apareix algun referent de mal perdedor a qui va pel camí de batre: el candidat a l’Alcaldia de Nova York el 2013 Anthony Weiner es va acomiadar de la premsa, després de conèixer-se la seva derrota, amb un expressiu dit alçat abans de retirar-se en un cotxe, recorda el ‘Saturday Evening Post’ en una crònica de fa uns anys. Més mesquí va ser el candidat republicà a la nominació a Nou Mèxic el 2012 Gary Smith, que va punxar les rodes del vencedor i va començar a rondar casa seva en dies successius de forma tan intrigant que es va guanyar una ordre d’allunyament. Cap va arribar a ser president, cert, però perdre la reelecció, que no és tampoc habitual en la història americana, deixa Donald Trump en una posició avantatjada per aconseguir el pòdium al pitjor perdedor en la carrera a la Casa Blanca.

Notícies relacionades

Perdre sempre ha tingut un halo magnètic, el de la por de l’abisme que s’obre entre l’estar a dalt de tot i després caure. ¿Qui no ha sentit el vertigen davant un desafiament personal, professional? L’esport encarna molt bé aquest punt límit i escriptors com el nord-americà Gay Talese ens han il·lustrat amb aquesta cara B del triomf, el fracàs, a partir d’històries d’esportistes que van perdre el partit de la seva vida, el combat definitiu, en ‘El silencio del héroe’. Muhammad Ali o Joe di Maggio són protagonistes d’alguns d’aquests articles que immortalitzen la seva caiguda. 

Talese explica en una entrevista a ‘La República’ que veu en el resultat electoral la «tragèdia que Trump no accepti el final del viatge», entre moltes altres arestes en aquest procés, malgrat tot, de triomf de la democràcia. S’ha de veure fins a quins abismes arriba l’ambició de Trump de fer història en el rànquing dels perdedors.