Societat polaritzada

'V de Vendetta' en un món confinat

El coronavirus ha ressuscitat a través de la màscara de Guy Fawkes l'antisistema que pretén amagar rere de la ideologia el que és pura ràbia i fatiga pandèmica.

1
Es llegeix en minuts
guy

guy / JORGE GUERRERO (AFP)

La màscara, que no mascareta, que més ven Amazon és la que representa Guy Fawkes, el personatge històric que el 1605 va intentar dinamitar el Parlament anglès com a resposta a les imposicions religioses de la monarquia de l’època. La versió del dibuixant Alan Moore, traslladada del còmic al cine a la icònica pel·lícula ‘V de vendetta’, és la que ha arribat fins als nostres dies i rebenta els rànquings de venda ‘online’. L’assalt al poder i els tocs de queda nocturns del film tenen aquest 5 de novembre (‘remember, remember, the 5th of november’ diu la coneguda cançó dedicada a l’atac fallit al parlament anglès) un desconcertant ‘reload’, aquest any: Boris Johnson ha fixat en aquesta mateixa data l’inici del confinament dur britànic per fer front a la pandèmia. Els focs artificials i celebracions de la gesta que fa dècades que protagonitzen el dia estaran sotmesos per primera vegada al règim d’excepció. 

La màscara que van fer senya d’identitat organitzacions antisistema en protestes globals i més locals d’abans de la pandèmia semblava haver desaparegut de l’imaginari públic, però no ha sigut així: ha tornat a veure’s aquí i allà en els diferents aldarulls en les marxes contra les restriccions, en els enfrontaments amb la policia, en la crema de contenidors. 

El coronavirus ha ressuscitat a través de la màscara de Guy Fawkes l’antisistema que pretén amagar rere la ideologia el que és pura ràbia i fatiga pandèmica. De la mateixa manera, els tocs de queda, que alguns encara es resisteixen a anomenar-los així perquè recorden altres èpoques per oblidar, no deixen de ser una de les expressions límit de l’autoritat en democràcia. Sistema i antisistema, com la pólvora davant la Casa dels Lords, en aquesta nit de Guy Fawkes que torna com en un cicle segles després. 

Notícies relacionades

Hi ha massa badada ideològica i falta de lideratges amb substància, i les classes més desfavorides i castigades alhora per les crisis se senten sense rumb. Que el trumpisme i els moviments alternatius hagin confluït a l’arena política és només un reflex d’aquesta desorientació general.

Les mascaretes que porten imprès en el teixit mig rostre del conspirador anglès, ja han sortit a la venda.