Editorial

Trump, far de l'extrema dreta europea

La internacional promoguda per Bannon no ha quallat, però les idees del trumpisme sí que han impregnat moviments en auge

1
Es llegeix en minuts
undefined45710092 santiago abascal  leader of far right political party vox  s201030105336

undefined45710092 santiago abascal leader of far right political party vox s201030105336 / STRINGER

Els quatre anys de mandat de Donald Trump han tingut una gran influència en l’extrema dreta europea i els seus tentacles han arribat fins i tot a les dretes extremes d’alguns països. Es pot dir que entorn de les idees i els mètodes de Trump s’ha alineat una espècie de conglomerat populista i iliberal, els màxims representants del qual a Europa són els governs d’Hongria i Polònia. El seu assessor Steve Bannon, després d’abandonar la Casa Blanca, va intentar expandir les idees de Trump en els partits populistes i d’extrema dreta d’Espanya, França, Itàlia, Alemanya, Àustria, Holanda o Suècia. Però la temptativa de formar una internacional populista amb Vox, el Front Nacional francès, la Lliga italiana, Alternativa per Alemanya i els altres partits ultres, motiu pel qual Bannon va arribar a instal·lar-se a Europa, ha quedat pràcticament en res.

No obstant, l’extrema dreta europea ha copiat de Trump el seu extremisme antiimmigració i el seu egoisme identitari, així com la seva manera d’actuar, basada en una barra sense complexos i en un discurs indescriptible que traspassa tots els límits. Aquest estil ha contaminat fins i tot representants de la dreta clàssica, com pot ser el cas de la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso. Les diatribes de Trump contra la immigració coincideixen amb les de Vox, la Lliga, Alternativa per Alemanya o el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen. Vox ha traslladat a Espanya els eslògans d’‘Amèrica primer’ i ‘Amèrica gran’, i França s’havia ja avançat amb la «preferència nacional» defensada per l’antic FN. Amb més matisos, l’enfrontament de Trump amb la UE també forma part del substrat ideològic antieuropeista de l’extrema dreta espanyola i europea.

Moltes de les posicions ultres són anteriors a l’arribada de Trump a la Casa Blanca, però s’han reforçat durant el seu mandat. Per això les eleccions de dimarts als EUA són decisives per al futur de l’extrema dreta a Espanya i a tot Europa. Una derrota de Trump seria un contratemps seriós per a un populisme de totes maneres en alça a causa de la profunditat de la crisi que pateixen Espanya i tot Europa i a la incapacitat dels partits tradicionals per encarar-la.