La carrera a la Casa Blanca

¿Poden els hispans ser determinants per al resultat de les eleccions dels EUA?

El grup minoritari més gran entre les persones amb dret a vot pot ser especialment decisiu en tres estats: Arizona, Florida i Texas

3
Es llegeix en minuts
votow

votow

La importància de la comunitat hispana als EUA és cada vegada més gran i la seva incidència política no és una excepció. El creixement sostingut de la comunitat durant les últimes dues dècades farà que els hispans siguin el grup minoritari més gran entre els votants amb dret a vot dels EUA el 2020 per primera vegada en una elecció presidencial.

S’estima que els hispans amb dret a vot són ja el 13,3% del total de l’electorat en aquestes eleccions, fet que suposa aproximadament 32 milions de persones, tota una xifra rècord. Els hispans representen un percentatge de votants més gran amb dret a vot a Nou Mèxic (43%), Califòrnia (30%), Texas (30%), Arizona (24%) i Florida (20%).

És cert que la comunitat hispana tendeix a votar demòcrata, però això no vol dir que sigui un grup monolític. De fet, segons el Pew Research Center, els temes més importants per als hispans són l’economia, la salut i la Covid-19. Contràriament al que molta gent pensa, la immigració és el vuitè tema que més els importa, per la qual cosa les dades econòmiques que pugui mostrar el president Trump durant aquestes últimes setmanes de campanya poden ser decisives per als electors hispans.  

Donat el sistema electoral dels Estats Units, els votants hispans poden ser especialment decisius en tres estats: Arizona, Florida i Texas. Per això, en una carrera presidencial que es presenta ajustada, uns quants vots poden fer que un estat es decanti per un o altre candidat i que acabi sent decisiu per al resultat final. 

Arizona, la tendència del vot hispà és majorment demòcrata i donat l’important creixement demogràfic de la comunitat hispana, aquesta pot contribuir a convertir un estat tradicionalment republicà com Arizona en demòcrata. De fet, Trump va obtenir els pitjors resultats d’un republicà a l’estat des del 1996 i molts els fa pensar que potser en la pròxima elecció, amb una alta mobilització de la població hispana pogués perdre l’estat.

Per la seva banda, a Florida, un altre dels ’swings states’ més importants, hi ha una barreja de perfils de votants més gran. En aquest cas, l’abundància de comunitat d’origen cubà tendeix a afavorir els republicans, ja que aquests se senten més vinculats a aquesta opció política. No obstant, l’increment d’immigració porto-riquenya després de l’huracà ‘Maria’ pot fer guanyar vots els demòcrates. 

A l’estat de Florida, les noves enquestes mostren que Trump està guanyant terreny a Joe Biden. Una recent enquesta de NBC News/Marist mostra que Trump lidera entre els votants hispans, 50% a 46%; mentre que la Universitat de Quinnipiac mostra Trump per amb més recolzament entre els votants hispans en un 45% a un 43% a Florida. Aquest estat ha donat lloc a disputades batalles en el passat amb resultats molt ajustats com els de Bush vs. Gore l’any 2000. 

¿Per què és tan important Florida? Aquest estat amb 29 vots electorals representa el 5,4% dels 538 vots electorals en joc i el 10,7% dels 270 vots electorals necessaris per guanyar les eleccions. El 2016 Trump va guanyar Florida per un 1,2% dels vots, cosa que li va donar un gran impuls per obtenir la seva victòria final

Finalment, en l’anteriorment esmentat estat de Texas, la població hispana tindrà un alt percentatge de vot en aquestes presidencials. A l’estat de Texas els hispans representen ja el 30% de l’electorat, el segon estat amb més proporció de vot hispà del país. Les noves dades de les enquestes sobre les eleccions presidencials de l’any 2020 mostren que el 48% dels hispans de Texas votaran el candidat demòcrata, mentre que el 38% recolzen el president Donald Trump. Aquestes dades, no obstant, s’haurien d’ampliar per aconseguir donar la batalla per l’estat. Si realment Texas estigués a prop de canviar de bàndol, el vot hispà serà fonamental per a això.

Aquesta importància es tradueix en la inversió econòmica que estan fent els candidats per apel·lar al vot hispà en espanyol. Més enllà que les seves webs i vídeos de campanya estan en aquest idioma, només a Arizona i Florida, els republicans i demòcrates han gastat més de 5 milions i 7 milions de dòlars, respectivament, en anuncis segmentats en espanyol. 

Notícies relacionades

L’espanyol forma part de la vida dels Estats Units i, per això, els candidats són cada vegada més conscients de la seva importància per connectar amb el votant hispà. Per tot això, la batalla per la Casa Blanca també s’entaula en espanyol.

President de The Hispanic Council.