Editorial

Una altra sentència penal del procés

Un assumpte eminentment polític com és si la Mesa ha de tramitar lleis que vulneren la Constitució no s'hauria d'haver abordat amb el dret penal en mà

1
Es llegeix en minuts
54228310 59

54228310 59

La justícia segueix la seva implacable marxa en el tractament penal del referèndum de l’1 d’octubre. Aquesta vegada, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat els exmembres de la Mesa del Parlament el 2017 per desobediència, cosa que porta una pena de 20 mesos d’inhabilitació i una multa de 30.000 euros. Com era d’esperar, la sentència encaixa en el relat del que va passar la tardor del 2017 que va construir el Tribunal Suprem (TS) en la sentència als líders del procés. Davant l’argument dels acusats que estaven emparats per la inviolabilitat parlamentària, el TSJC argüeix que aquesta inviolabilitat no els permetia vulnerar les resolucions del Tribunal Constitucional (TC). Per això, doncs, la condemna per desobediència.

La sentència és un altre pas més en el malaurat camí penal de l’1-O. Un assumpte eminentment polític com és si la Mesa ha de tramitar lleis que vulneren la Constitució no s’hauria d’haver abordat amb el dret penal en mà. Que la política, a Barcelona i Madrid, no hagi trobat cap altra manera d’afrontar el procés que vulnerar el marc legal i recórrer a la via penal és un fracàs col·lectiu del qual aquesta sentència del TSJC n’és un exemple més.