Editorial

Monstres supremacistes

El «nacionalisme blanc» és un creixent i seriós perill per a la seguretat i les llibertats. Aturar-lo és un obligat gest d'autodefensa de la democràcia

1
Es llegeix en minuts

200918-co-cas-masia-premsa / periodico

Com en altres moments de la història, en aquesta època de crisi global, econòmica i social, accentuada per la pandèmia i per les seves conseqüències, apareix el monstre de les tendències extremistes que advoquen per la pràctica de la violència per imposar la idea del supremacisme blanc, una guerra racial contra minories ètniques i també un atac a altres col·lectius per raons de gènere. L’anomenat «nacionalisme blanc» procedeix dels Estats Units i es desenvolupa a l’ombra ideològica del Ku Klux Klan i dels grups ‘alt-right’ d’extrema dreta, amb tambors propers de confrontació civil. I també ha desembarcat a Europa, a Espanya i a Catalunya, on comença a ser una amenaça real, en un territori on el feixisme no és precisament desconegut.

L’ús de les xarxes socials, la capacitat de captació d’adeptes i la utilització de la delicada situació que vivim són instruments i reclams d’un moviment que es basa en teories conspiradores i defensa la violència com a mètode. El fenomen és un creixent i seriós perill per a la seguretat, les llibertats i el futur de les nostres societats. Aturar-lo és ni més ni menys que un gest obligat d’autodefensa de la democràcia.