opinió

Nazis, ultres i identitaris

El discurs d'odi envers els immigrants o altres col·lectius minoritaris segueix present a Europa

2
Es llegeix en minuts
undefined27339248 reportaje amanecer dorado sa  sobre los nazis en el pireo fo201007180641

undefined27339248 reportaje amanecer dorado sa sobre los nazis en el pireo fo201007180641

Les condemnes a set membres de la direcció d’Alba Daurada, entre ells el seu cabdill, Nikolaos Michaloliakos, per un delicte de direcció de banda criminal, a divuit dirigents per pertinença a aquest grup i a Michaloliakos i dos més per possessió d’armes, significa el punt final al projecte polític i social, racista i autoritari que va créixer a Grècia en un moment en què el país patia una gran crisi social i econòmica. Un projecte polític ultra que anava en direcció contrària de les polítiques d’actualització i maquillatge que realitzaven partits de llarga tradició xenòfoba com el Front Nacional, amb Marine Le Pen al capdavant, matant simbòlicament el seu pare i arraconant fins al 2019 l’antic eurodiputat, Bruno Gollnisch, que continuava sense renegar del llegat dels règims derrotats el 1945.   

Notícies relacionades

Alba Daurada era, a més d’un partit polític que va arribar a ser la tercera força del país i una organització criminal que va animar i planificar crims com el del raper Pavlos Fyssas, assassinat el 2013, un moviment o milícia a l’estil de les SA alemanyes. Els seus militants, vestits de negre i amb banderes amb una creu semblant a l’esvàstica, amb complicitats policials prenien els carrers i organitzaven persecucions d’immigrants o altres minories considerades paràsites. També repartia aliments entre gent necessitada que tingués sang grega pura, ocupant places o equipaments públics. I va ser l’assassinat del raper Fyssas l’acte que va motivar que la societat i els tribunals comencessin a dir prou, iniciant-se un procés de més de cinc anys que ha conclòs amb la sentència dictada ahir.   

Dues grans famílies

Mentre a Europa la ultradreta política cavalca organitzada en dues grans famílies, la que lidera Marine Le Pen, aparentment més moderna, laica i feminista, organitzada al Parlament Europeu en el grup Identitat i Democràcia, i la més ultracatòlica dels conservadors i reformistes en la qual hi ha Vox, Llei i Justícia de Polònia i els Germans d’Itàlia de Girogia Meloni, els grups manifestament neonazis com Alba Daurada i el Jobbik hongarès, que no han volgut reciclar-se, acaben passant, com va afirmar ahir l’exprimer ministre grec, Alexis Tsipras, a la paperera de la història. Però no ens enganyem, a Europa segueix present el discurs d’odi envers els immigrants o altres col·lectius minoritaris i els arguments populistes que responsabilitzen la Unió Europea i ‘lobbies’ habitualment jueus de grans conspiracions. A Espanya aquest espai anomenat «identitari» l’ocupa Vox. I sense anar més lluny, els únics regidors que té Vox a Catalunya, els del municipi de Salt, fa dos anys, vestits també de negre amb samarretes de Plataforma per Catalunya, repartien aliments per a famílies autòctones. Si bé la irrupció de Vox de fa dos anys va tenir el seu contrapunt. Va deixar sense espai polític a Hogar Social Madrid, que dona empara i aliments a «espanyols purs», just en el moment en què aquest grup ultra es disposava a fer el salt a la política.