Covid i comunicació

Al marge

Els mitjans poden amplificar el so del missatge, però s'han de diversificar els canals pels quals es transmeten i això no pot fer-se sense comptar amb la complicitat de la resta de la societat

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp54581003 sociedad combo influencers coronavirus dulceida laura escane200821185207

zentauroepp54581003 sociedad combo influencers coronavirus dulceida laura escane200821185207

Fa mesos que, arran de la pandèmia, de trepitjar terrenys poc coneguts, de no saber reaccionar fora de lògiques administratives, i d’ignorar els límits temporals de la que ens ha caigut a sobre, em pregunto quanta gent queda al marge de les rutines comunicatives institucionals i els grans canals establerts com homologats.

Crec que els circuits de la comunicació són massa verticals. Els mitjans poden amplificar el so del missatge, però cal diversificar els canals pels quals es transmeten i això no pot fer-se sense comptar amb la complicitat de la resta de la societat.

A finals de juliol l’amic Pep Montes publicava un fil a Twitter sobre el cas dels joves, per dir que l’administració no estava aprofitant prou la xarxa de serveis d’informació i orientació juvenil, d’equipaments i centres de joves com a estructures de mediació. Parlar dels joves sense els joves no sembla una bona idea.

Notícies relacionades

A finals d’agost Fernando Simón feia una crida als ‘influencers’ del país perquè l’ajudessin a conscienciar sobre els perills del coronavirus (llàstima que alguns negacionistes populars també se sentissin cridats a intervenir). Creure que les xarxes socials són l’alternativa als mitjans de comunicació tradicionals em sembla molt naïf. De la mateixa manera que ens havíem volgut creure que les campanyes institucionals tenien efecte per art de màgia.

Jo no sé jutjar la importància de reduir la norma d’establir un màxim de 6 persones en comptes de 10 per a les trobades familiars i d’amics, però encara em preocupa més que si de veritat és tan important no sapiguem com transmetre la indicació corresponent. ¿Fins on arribarà i quin efecte tindrà el missatge d’aquest diumenge de la consellera Vergés en el sentit que les reunions familiars de Nadal no podran ser de més de sis persones i que no se celebraran les cavalcades de Reis en el seu format tradicional? Obrirà els telenotícies i les portades dels diaris, però ¿de què servirà, realment?