El nostre món és el món

¿Massa per a Arrimadas?

Cs experimenta una alça en estimació de vot i la seva líder és la tercera preferida per presidir el Govern

2
Es llegeix en minuts
GRAF8965. MADRID, 02/09/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, recibe en la Moncloa a la líder de Ciudadanos, Inés Arrimadas, durante su ronda de contactos con los partidos políticos este miércoles para mantener una reunión e iniciar una ronda de encuentros con las formaciones políticas que medirá su disposición para pactar los presupuestos y otras cuestiones, como la renovación de los órganos constitucionales. EFE/Fernando Villar POOL

GRAF8965. MADRID, 02/09/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, recibe en la Moncloa a la líder de Ciudadanos, Inés Arrimadas, durante su ronda de contactos con los partidos políticos este miércoles para mantener una reunión e iniciar una ronda de encuentros con las formaciones políticas que medirá su disposición para pactar los presupuestos y otras cuestiones, como la renovación de los órganos constitucionales. EFE/Fernando Villar POOL / Fernando Villar (EFE)

L’enquesta del CIS del setembre diu que tant el PSOE com el PP han perdut estimació de vot respecte al juliol. La diferència és que el PSOE tindria avui un percentatge superior al de les últimes eleccions mentre que el PP continuaria a la baixa. I tant Vox com Podem –tercer i quart partit respectivament – tenen una estimació de vot inferior a la de les últimes eleccions.

El partit que puja és Cs, que del 6,8% dels comicis del novembre del 19 va passar al 8,8% al juliol i està ara al 10,6%, situant-se ja a prop de Vox (11,7%) tot i que encara lluny de Podem (12,2%). I en les preferències com a president del Govern, el destacat és Pedro Sánchez amb un 27,9% (baixant), seguit a distància per Pablo Casado (9,1%). Inés Arrimadas ja era la tercera preferida el juliol (6,9%) però al setembre ha pujat sensiblement (8,9%), quedant molt per davant tant d’Abascal com d’Iglesias.

Així doncs, Cs incrementa la seva estimació de vot i Arrimadas la seva valoració com a possible presidenta. El més probable és que entre la ciutadania hi hagi un cert cansament del bloqueig permanent entre dreta i esquerra que impedeix el més mínim consens i que la decisió de Cs de recolzar el Govern durant l’estat d’alarma i d’estar disposat a negociar els pressupostos estigui sent valorada.

Arrimadas ja va declarar a la primavera que cap partit havia pagat tant els seus errors com Cs, que entre les eleccions de l’abril i el novembre de l’any passat es va desplomar de 57 a 10 escons. Arrimadas no va concretar, però és evident que el gran error d’Albert Rivera d’aquell moment va ser oblidar el seu paper de frontissa centrista i liberal –que podia recolzar el PP o el PSOE segons les circumstàncies– per disputar al PP el lideratge de la dreta, amb actituds contra Pedro Sánchez similars –o fins i tot més dures– que les del PP. I és natural que entre els centredretes conservadors hi hagi avui electors que lamentin que a la primavera del 2019 no es formés un govern Sánchez-Rivera que hauria evitat la repetició d’eleccions i que avui tindria majoria absoluta al Congrés dels Diputats. Ha de ser en aquesta franja d’electors –reticents a la divisió entre ‘nacionals’ i ‘vermells’ – on Inés Arrimadas estigui recuperant recolzaments.

Notícies relacionades

Però un projecte de centre exigeix no només capacitat tàctica -Rivera la va tenir fins que es va creure la seva pròpia propaganda– sinó també convicció política. Arrimadas argumenta ara que les negociacions amb Sánchez tenen com a finalitat que el govern d’Espanya no depengui d’ERC i Bildu. Al contrari, ERC afirma que la presència de Cs impossibilitaria el recolzament als pressupostos del bloc de la investidura. Són els vetos creuats que va comentar Sánchez a la seva entrevista de La Sexta de dissabte passat.

La desconfiança de l’esquerra davant Cs té les seves raons de ser. Com la de Cs davant Podem i l’independentisme. Però una de les prioritats d’un partit de centre hauria de ser ‘desinflamar’ la divisió d’Espanya en dues meitats sempre contraposades. ¿Massa per a Arrimadas?   

Temes:

Enquestes CIS