POSICIONS OPOSADES

Negacionistes i afirmacionistes

Els racionalistes es veuen aixafats entre els que pensen que les mascaretes les carrega el diable Bill Gates i els que exigeixen sortir al carrer amb escafandre

Es llegeix en minuts
Negacionistes i afirmacionistes

Els negacionistes fan riure i els afirmacionistes fan por. Igual com passa amb els liberals escanyats en política, els racionalistes es veuen aixafats entre els que pensen que les mascaretes les carrega el diable Bill Gates i els que exigeixen sortir al carrer amb escafandre. La por s’ha convertit en el sentiment més acceptable davant la pandèmia, però s’ha d’orientar en la direcció adequada. Donat que la discussió és científica en aparença, s’ha de recordar que la ciència no es basa en la fe religiosa, sinó en el dubte cartesià. És criminal negar els assassinats a les cambres de gas del camp nazi de Buchenwald, tret que a Buchenwald no hi havia cambres de gas.

Els negacionistes entorpeixen amb les seves supersticions el plantejament de les preguntes oportunes, els afirmacionistes no admeten el mínim interrogant. La confusió entre els doctrinaris de les dues confessions es produeix en la reobertura de les escoles. Per principi, els avaladors de les restriccions inqüestionables s’haurien d’oposar radicalment a l’accés massiu a les aules. Fins al sorrut ‘The New York Times’ titula que «Nova York se la juga de valent al reobrir les escoles». No obstant, les autoritats s’horroritzen davant la promiscuïtat d’una platja serena, però beneeixen l’inevitable guirigall escolar, traint el dogma afirmacionista.

Et pot interesar

La vacuna per materialitzar és el sant Vial dels afirmacionistes, i un verí immund per als negacionistes. Els racionalistes els haurien de recordar a tots dos que el medicament immunitzador no existeix, ni 40 anys després es disposa de vacunació contra la sida. Per desgràcia, els practicants de la raó han migrat desesperats cap a la indiferència. Si els que prediquen la invulnerabilitat de l’escola són els mateixos que garantien un turisme segur abans que Boris Johnson i Angela Merkel expulsessin Espanya del paradís, ens hem de posar a tremolar. Potser negacionistes i afirmacionistes podran compartir almenys aquesta agitació trèmula.