PECCATA MINUTA

Dupond i Dupont a Cotlliure

A Puigdemont i Torra els aniria de primera aprendre les gràcies i proverbis del Juan de Mairena d'Antonio Machado

1
Es llegeix en minuts
torraok

torraok

El cap de setmana passat, als presidents  Carles Puigdemont i Quim Torra els va agafar la dèria de tocar el dos a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada del Conflent, que aquest any ha atorgat el Premi Canigó al diari virtual ‘Vilaweb’ i a l’empresari Espar Ticó. Probablement, el motiu ocult i principal de la seva visita va ser anar a demanar plaça i pupitre a l’assignatura Confrontació Intel·ligent contra Espanya.

I ja que eren «a casa», segons colonitzadores paraules de Torra, i potser atrets per la seva llum, com Matisse i Derain, Dupond i Dupont van aprofitar per acostar-se fins a Cotlliure i fer-se fotos per a la premsa en texans i camisa de quadres davant la tomba del poeta Antonio Machado per allò de l’‘exili’ comú. En cas de trobar-se a Moscou, podrien haver optat per immortalitzar-se somrients i amb el puny clos al costat del mausoleu de Lenin.

¿Havien advertit els lletrats als nostres turistes sobre aquelles paraules que Machado, a qui li encantava i indignava alhora tot el que fos tot l’espanyol, va deixar escrites?: «D’aquells que diuen que són gallecs, catalans, bascos, extremenys, castellans... abans que espanyols, desconfieu-ne sempre. Solen ser espanyols incomplets, insuficients, de qui no es pot esperar res gran.

Notícies relacionades

Així com Puigdemont va crear Torra del no-res, Machado va parir Juan de Mairena, fictici poeta, filòsof, professor de gimnàstica, sofística i retòrica, inventor d’una màquina de cantar i gairebé fundador d’una Escola Popular de Saviesa Superior que va acabar en xurreria. És una llàstima que Mairena no figuri en els temaris de l’UCE, ja que a la parella presidencial li aniria de primera aprendre les seves gràcies i proverbis. N’apunto alguns: «L’ignorant perfecte és el que mai se sorprèn de res; ni tan sols de la seva pròpia estupidesa», «Cerca el teu complementari / que va sempre amb tu / i sol ser el teu contrari», «La teva veritat no; la veritat, / i vine amb mi a buscar-la. / La teva, guarda-te-la».

I el més terrible: «En la meva solitud he vist coses que no són veritat». Puigdemont, Torra i companyia haurien d’iniciar al crit de ¡ja! una impossible i intel·ligent confrontació amb si mateixos.