EDITORIAL

Torra, menys retòrica

En les seves intervencions, ha semblat més interessat a reforçar la seva imatge presidencial, fins i tot al preu de desautoritzar els responsables de gestionar la crisi

1
Es llegeix en minuts
torraok

torraok

Catalunya ha aconseguit en els últims dies estabilitzar el ritme d’expansió del coronavirus, però no fer-lo retrocedir. En la seva compareixença d’aquest dilluns, el president de la Generalitat, Quim Torra, va recalcar que «en les pròximes tres setmanes ens juguem tot el que passarà a la tardor i l’hivern». Va reclamar responsabilitat als catalans, va avançar mesures que els seus consellers encara havien d’anunciar (i precisar) i ho va fer amb el mateix to messiànic amb què durant tota la pandèmia ha volgut presentar-se davant els catalans com el garant de la defensa dels interessos dels ciutadans davant la mala gestió d’altres. Tot i que en més d’un cas ha semblat que a qui assenyalava era al seu propi Govern.

En les seves intervencions, Torra ha semblat més interessat a reforçar la seva imatge presidencial, d’altra banda disminuïda contínuament des de Waterloo, fins i tot al preu d’encavalcar-se, comprometre i desautoritzar els responsables immediats de gestionar la crisi. Una cosa que va més enllà de les tensions internes PDECat-ERC. Durant l’estat d’alarma l’objecte continu dels seus retrets va ser el Govern central, amb crítiques deslleials, sovint caient en contradiccions en qüestió de dies i destil·lant una superioritat molt difícil de digerir. Amb la recuperació de les competències, la gestió del Govern ha resultat contradictòria en nombroses ocasions. Torra no ha perdut l’oportunitat de deixar en mal lloc els seus propis consellers (essencialment d’ERC). Si hi ha motius per a la crítica, el lògic en un governant és corregir els responsables o assumir solidàriament en primera persona el pes dels errors o insuficiències de la gestió del Govern que presideix. Però també ha passat per sobre dels tècnics del Procicat, anunciant decisions que encara havien de prendre atenent a criteris científics i no polítics. 

Ahir, Pedro Sánchez va oferir a les comunitats la possibilitat de declarar un nou estat d’alarma al seu territori. Si Catalunya opta per aquesta mesura, Torra es convertirà en el comandament únic del territori i disposarà dels instruments jurídics per combatre la pandèmia. Sánchez també ha posat a disposició de les autonomies 2.000 militars per reforçar el rastreig de la Covid-19. Si la situació ho requereix, el Govern català ja pot disposar de la mesura. Aquesta vegada, sota el seu comandament.  La gestió del virus necessita més mesures concretes i menys discursos altisonants, més assumir responsabilitats i acceptar ofertes de col·laboració i menys maniobres de distracció.