ANÀLISI

Messi com a resposta

2
Es llegeix en minuts
lmendiola54474634 soccer football   champions league   fc barcelona training  200813191655

lmendiola54474634 soccer football champions league fc barcelona training 200813191655 / POOL

Fa temps que les sensacions que transmet el Barça no conviden a l’optimisme. Els senyals no han deixat de succeir-se aquestes últimes temporades. Potser algunes siguin imperceptibles i pertanyin a codis del vestidor, d’aquests que s’han d’interpretar en les fugaces aparicions públiques de Piqué i Messi, els ‘influencers’ del vestidor. Però d’altres, com les eliminatòries contra el Roma (2018) i Liverpool (2019), resulten d’un impacte demolidor, perquè han erosionat de forma inqüestionable la imatge del grup i ha posat en entredit el treball dels despatxos per regenerar una plantilla d’èxit sense massa convulsions. Només cal mirar els intents fallits aquests últims anys (Coutinho, Dembelé, Arthur, Griezmann...) de trobar la peça que blindi la carcassa.

Notícies relacionades

La Lliga perduda en aquest últim mà a mà final contra el Madrid (per cert, fora d’aquesta Champions) és la referència més recent de la nova realitat que viu l’equip blaugrana. És un equip que va just de recursos i forces. Que demana a crits saba nova. Una dada convida a la reflexió: el Barça es presenta a Lisboa amb la plantilla de més edat dels vuit participants (29,6 anys de mitjana) i també amb una alineació que manté dues terceres parts dels titulars que van aixecar l’última Copa d’Europa del 2015 a Berlín, contra la Juventus, amb Luis Enrique. Aquell equip jove, vigorós i sobrat de talent, que causava admiració i despertava temor en els seus adversaris, ha perdut tensió i empenta en el camí. També una mica de respecte. «El Barça no és el de fa vuit anys», es va atrevir a acusar Gennaro Gattuso, el tècnic del Nàpols, malgrat quedar fora de la competició en mans dels blaugrana.  «L’escenari ja no és el d’abans. Messi és capaç de fer una genialitat. Però amb ell sol no n’hi haurà prou contra aquest Bayern. El Barça no em fa por», ha deixat anar en to provocatiu la llegenda del quadro alemany, Lottar Matthaüs.

L’escenari canvia, no obstant, en el format conjuminat per la UEFA per resoldre la competició europea a Lisboa, aquesta final a vuit que obre molt el pronòstic, com poden testificar Neymar i Mbappé, després de viure al límit contra l’Atalanta. Amb només tres partits pendents i amb eliminatòries a partit únic, és precisament quan les forces s’igualen. En aquesta equació tindrà un pes fonamental tant l’experiència de jugadors com Luis Suárez, Piqué o Busquets, com impagable resultarà la màgia de Messi, el jugador que ha escrit la història dels últims 15 anys, que llueix quatre Champions en el seu palmarès i que manté la seva ambició intacta cap aquesta ‘copa tan linda’.