Bàsquet

El Barça aconsegueix un triomf balsàmic davant el Baskonia

L’equip de Grimau talla la seva ratxa negativa amb un pas endavant en defensa. El Joventut venç el Girona a Fontajau i alimenta la seva candidatura copera.

LUIS MENDIOLA

3
Luis Mendiola

El Barça va aconseguir un triomf balsàmic davant el Baskonia amb el qual atallar la incipient crisi de resultats i de confiança que amenaçava de dinamitar els encara inestables fonaments de l’era Grimau.

Després de tres derrotes consecutives (quatre en els últims cinc partits), era imprescindible un triomf, i l’equip blaugrana ho va aconseguir després d’escapar d’alguns minuts d’espessor ofensiva, alliberant-se en el segon temps, i va recollir una victòria contundent i guaridora que dissiparà l’angoixa que s’havia instal·lat al vestidor en les dues últimes setmanes (82-62).

"Hem sortit amb moltes ganes de demostrar que la imatge que teníem no era la d’aquests últims dies. Els jugadors han fet un esforç important i hem tret el partit davant un gran rival. Deixar-lo en 62 punts té molts mèrits", va admetre Grimau a l’acabar, conscient del moment crític que travessa el grup. "La vida aquí és com la dels gossos: un any aquí són com set", va dir. "He patit i les derrotes fan mal, però veia l’equip amb ganes i el compromís que han demostrat ens ha fet tirar endavant. Ara cal reafirmar-ho aquesta setmana vinent en l’Eurolliga".

No era un partit per lluir-se i sí per recuperar el pas i aclarir dubtes, i el Barça ho va aconseguir desplegant-se en la seva versió més coral i també més combativa, la que tant s’ha trobat a faltar els últims dies.

Però també va aconseguir recuperar alguns jugadors desapareguts com Jokubaitis (12 punts, 4 assistències) i Parra (9 punts, 6 rebots), que no trobaven la manera d’enganxar-se al sistema blaugrana i que es van sumar a Parker o Hernangómez, dos dels destacats en les estadístiques, un dia poc inspirat d’habituals com Laprovittola (8), Satoransky (3) i Vesely (zero punts).

Inici inquietant

Agressivitat en defensa, pressió en les línies de passada i duresa a cada acció van marcar el full de ruta del quadro català des dels primers minuts, conscienciats els jugadors de Grimau que aquest és el seu gran taló d’Aquil·les, en el qual han de centrar els seus esforços.

Una arrencada espessa (3-11 en quatre minuts), uns pèssims percentatges en el llançament en el primer temps (10 cistelles de 30 intents) i també la inspiració deHoward van dibuixar un escenari inquietant d’inici, amb el Baskonia prenent la iniciativa.

Però tota la confiança i intensitat que va mostrar l’equip vitorià d’arrencada es va anar difuminant a mesura que avançava el partit i el Barça no va tardar a assumir el control del partit (37-33 en el descans) partint del seu treball a tot el camp. El Baskonia va acumular fins a 21 pèrdues, va rebaixar molt els seus percentatges en els llançaments (un 39% de tirs de camp) i va anar perdent energia, fins a desaparèixer en el tram final, en el qual es va arribar a veure 30 punts per sota (79-49, m. 36).

El Barça, en canvi, va recuperar ritme i fluïdesa i a partir d’un parcial de 13-0 en el tercer quart va aconseguir obrir un marge confortable (50-35), que li va permetre arribar a l’últim quart amb tot resolt, apuntalant les bones sensacions amb les quals encarar una nova setmana amb doble jornada europea, que tornarà a plantejar-se com un examen per als homes de Grimau.

Un pas cap a la Copa

El Joventut, per la seva banda, va assaltar ahir el camp de Fontajau i va aconseguir una clara victòria contra el Bàsquet Girona (67-82) que li serveix per consolidar el seu bon moment i alimentar la seva candidatura a una de les places per a la Copa del Rei amb la vuitena victòria en 14 jornades, ara una més que el club presidit per Marc Gasol.

L’equip de Carles Duran va celebrar el cinquè triomf en cinc partits aquest desembre amb quatre jugadors per sobre dels deu punts: Feliz (16 punts, sis rebots i nou assistències i 24 de valoració), Brodziansky (16), Cook (12) i Andrews (11).

El conjunt de Salva Camps va millorar en defensa després de tres partits per sobre dels 100 punts en contra, però va tornar a caure víctima dels seus problemes en els tirs de tres punts: 5/29 (17%), pel 9/22 visitant (40%). Iroegbu va tornar a ser el màxim anotador (15), tot i que amb un pobre balanç d’1 de 8 en triples.