EDITORIAL

Millor turisme, més indústria

Per avançar en el bon camí són ineludibles reformes estructurals que, a més de no ser senzilles, s'han de planificar a mitjà i llarg termini

2
Es llegeix en minuts
turismook

turismook

Els rebrots de la Covid-19 d’aquest estiu han suposat una desagradable sorpresa i un molt sever contratemps per a les previsions del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, que dirigeix la socialista Reyes Maroto. En una entrevista amb EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, la ministra confessa que ja ha assumit que aquest serà un pèssim any per al sector turístic. La situació sanitària a Espanya genera inseguretat en el visitant estranger. S’hi afegeixen les dures mesures i recomanacions d’alguns països emissors importants, que, per la seva banda, el ministeri fa arribar missatges de tranquil·litat i amb qui intenta arribar a acords que mitiguin la desconfiança en Espanya.

Cal considerar, tot i que Maroto prefereixi no remarcar-ho, que en aquests moments són molts els països –entre els quals d’on provenen la major part dels turistes que visiten Espanya– que afronten situacions econòmicament delicades a causa de la pandèmia. En aquest context, es reprodueixen els intents destinats no exclusivament a preservar la salut, sinó també a afavorir el turisme interior i minimitzar les sortides internacionals dels seus conciutadans.

Competir en qualitat

La ministra garanteix que es continua ajudant econòmicament al sector turístic i confirma que s’estudia allargar els ertos més enllà del desembre. Però els esforços per salvar, en la mesura més gran possible, el sector turístic han de ser compatibles amb una mirada estratègica i determinada cap endavant. El sector ha d’afrontar amb valentia les reformes necessàries per continuar sent un motor en la creació de riquesa. Tal com venen assenyalant des de fa molt els experts, són ineludibles una sèrie de reformes estructurals, que, a més de no ser senzilles, s’han de planificar a mitjà i llarg termini. La seva finalitat és atraure un turisme amb més valor afegit. Espanya, en definitiva, s’hauria d’allunyar del model de sol i platja de baix preu per avançar en la bona direcció i passar a competir en qualitat.

Per la seva banda, la indústria espanyola ha d’aprofitar l’oportunitat que dona l’arribada de fons europeus per innovar i modernitzar-se, sense deixar d’esforçar-se a captar inversors estrangers. Espanya està obligada a fer tots els esforços que resultin convenients per adaptar la seva indústria i fer-la més competitiva que ara als mercats globalitzats. Cal fer un esforç perquè el sector industrial guanyi protagonisme, així com perquè incrementi de forma notable la seva actual aportació al PIB espanyol.

La ministra Maroto llança a més un avís del qual les autonomies haurien de prendre bona nota: la distribució dels fons europeus no es guiarà atenent al pes de cada comunitat, sinó segons el potencial dels projectes que aquestes presentin. Ni Catalunya ni cap altra autonomia es pot limitar, doncs, a esperar que li entreguin el seu tros del pastís, sinó que ha de treballar des d’ara mateix per disposar de projectes ambiciosos i que projectin la nostra economia cap al futur.