IDEES

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp49430114 icult200713164736

zentauroepp49430114 icult200713164736 / RICARD CUGAT

Contra el tòpic sorgit després de l’enfonsament de les torres Bessones que qualificava d’herois els bombers i policies, que amb singular risc i esforç s’havien enfrontat a la tragèdia, cal dir que no haver donat el màxim hauria sigut simple i pura negligència. Que les antigues professions de risc permanent, com la de militar o la de franciscà primer, i més tard, de jesuïta, s’hagin equiparat a les més plàcides per naturalesa, no significa que, per exemple, el personal sanitari en el pic de la pandèmia hagués pogut actuar amb menys sacrifici.

Notícies relacionades

Les dues dotzenes més un d’herois grecs, gairebé tots homes, tots amb nom flamejant en la posteritat, compartien amb els déus la capacitat de dur a terme accions sobrehumanes i, amb els simples i pobres humans, la trista condició de mortals, afegida sovint a l’exhibició d’una plorera que corprenia el món. Heroi anònim potser ha deixat de ser un oxímoron, però l’heroisme multitudinari no existeix. L’heroïna, o l’heroi, no ho són precisament per actuar com els altres. Encara menys a raó d’haver patit desgràcies sobrevingudes com els afiliats a les galeres culturals. Poden convertir-se en tals, en tot cas, per haver-s’hi enfrontat de manera singular i arriscada.

Els llibreters

Establertes les anteriors precisions, hauríem d’estar d’acord a no considerar heroi un actor, un músic o un muntador de grades de concert que s’ha quedat sense feina, ja que tots els que pateixen de manera injusta, i tot i que s’ho haguessin guanyat a pols, mereixen més solidaritat i commiseració que admiració. En canvi qui com els llibreters, i sobretot els nous llibreters, són capaços d’obrir o reobrir un establiment, mereixen ser equiparats als fills de deessa i humà o viceversa. Més herois o heroïnes com més petita és la llibreria. Més admirables, tot i que no amb gaire diferència, com menys cobertes tenen les espatlles pel mateix capital. Honor i homenatge a ells per sobre dels humans no lectors i de part dels pocs lectors, tots ells candidats a herois, que van quedant.

Temes:

Llibreries